Patronate și sindicateȘtiri

Consiliul Concurenței spune că ASF poate controla piața RCA

Consiliul Concurenței precizează într-un răspuns trimis în data de 08 august 2016 către UNTRR că ASF are pârghiile necesare pentru a controla piața RCA.

Cu toate acestea, tarifele RCA pentru transportatorii rutieri au crescut de la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 și, în pofida sesizărilor și dialogului cu asigurători și autoritățile, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns la peste 22.000 lei pentru clasa B0 după iulie 2016.

De ce ASF nu folosește aceste pârghii? Cine verifică dacă ASF își face treaba sau nu? Și dacă nu și-o face cine ia măsuri? Sunt doar câteva din întrebările formulate de transportatori.

Consiliul Concurenței spune că ASF poate controla piața RCA

UNTRR susține că este regretabil că în loc ca autoritățile să fie parteneri pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România, sprijină punctual grupuri de interese care pentru profitul propriu sacrifică dezvoltarea economică a României.

Prejudiciul creat în acest mod pare să nu fie de interes pentru autorități și politicienii actuali deopotrivă, deoarece nota de plată va veni în primul rând firmelor cu capital românesc și altor politicieni aleși și autorități desemnate, care, chiar dacă vor fi reprezentate de aceeași oameni, vor găsi explicații de ce nu au acționat la timp.

Se confirmă astfel încă o dată că România a derapat serios de la valorile democratice și că mediul politic ”ales” nu reprezintă interesele mediului de afaceri în general și ale cetățenilor, ci creează sisteme de oprimare economică ale agenților economici spre profitul uriaș ai unor prieteni, probabil finanțatori, prejudiciind România de o dezvoltare economică normală.

VEZI ȘI: Au fost desemnați reprezentanții României la finala Mercedes-Benz Truck Trophy

Transportatorii solicită Parlamentului României să verifice dacă ASF și-a îndeplinit rolul de autoritate de supraveghere! De asemenea, aceștia cer intervenția de urgență a Guvernului României, înainte ca lipsa de măsuri din partea ASF în privința situației RCA să conducă la situații nefaste, ireversibile!!

Deși s-a exprimat în defavoarea măsurii de plafonare a creșterii tarifelor RCA, considerând că acest lucru poate duce la intensificare a problemelor existente, Consiliul Concurenței susține în răspunsul trimis către UNTRR că, “ASF, în calitate de autoritate de supraveghere și reglementare în domeniul asigurărilor, deține pârghiile necesare pentru a evalua, din punct de vedere tehnic, fundamentarea statistică și actuarială a calculului tarifului de primă și poate verifica în ce măsură creșterea accentuată a primelor RCA pentru autovehicule de transport mărfuri are o justificare bazată pe riscurile pe care aceștia le prezintă”.

Mai trebuie spus că, cei de la Consiliul Concurenței au efectuat o investigație sectorială în urma căreia a făcut o serie de recomandări către ASF. Aceste recomandări le găsiți aici – https://www.infotrucker.ro/recomandarile-consiliului-concurentei-privind-sectorul-asigurarilor-rca/

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button