Consiliul UE a adoptat utilizarea documentelor de transport în format digital

Consiliul a adoptat utilizarea documentelor de transport în format electronic
Consiliul UE a adoptat noi norme privind digitalizarea transportului de mărfuri, care vor permite utilizarea documentelor de transport în format digital.

Digitalizarea transportului de mărfuri și a operațiunilor logistice aferente va reduce semnificativ costurile administrative suportate de operatorii economici, mai ales IMM-uri, care reprezintă vasta majoritate a companiilor de transport și logistică din UE.

Consiliul UE a adoptat utilizarea documentelor de transport în format digital

Totodată, utilizarea documentelor de transport în format digital (eFTI) va reduce costurile pentru autorități și va crește gradul de respectare a normelor, făcând sectorul transporturilor mai eficient și mai sustenabil.

Astfel, noile norme deschid calea spre utilizare în format digital a convențiilor internaționale relevante, care reglementează contractele internaționale de transport în diferitele moduri de transport, precum CMR, COTIF, IATA 672, Convenția de la Montreal și CMNI.

Principalul obstacol în calea utilizării pe scară mai largă a documentelor de transport în format digital este gradul variabil (dar în general destul de redus) de acceptare a acestora de către diferite autorități.

Pentru schimbul de informații, sunt utilizate numeroase sisteme informatice diferite, care nu sunt interoperabile. De aceea, noile norme creează un cadrul juridic uniform.

VEZI ȘI: Camioanele vor putea circula în Italia fără restricții de Paște

Prin urmare, se va solicita tuturor autoritățile publice relevante să accepte informațiile puse la dispoziție pe cale digitală pe platforme certificate, ori de câte ori companiile aleg să utilizeze un astfel de format pentru furnizarea de informații cu scopul de a dovedi respectarea cerințelor legislative.

Sigur, companiile vor putea în continuare să prezinte informațiile pe suport de hârtie, dacă preferă acest lucru. În prezent, marea majoritatea a transportatorilor de mărfuri și alte părți interesate de a trece la formatul digital din sectorul transporturilor utilizează documente pe suport de hârtie.

Etapele următoare
Votul de astăzi, desfășurat utilizând procedura scrisă, implică adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial.

Noul regulament va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Comisia va adopta specificațiile tehnice relevante înainte ca obligația autorităților publice de a accepta informațiile în format digital să intre în vigoare.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.