Continental prezintă un sistem de cântărire la bord bazat pe senzori

Compania de tehnologie Continental a dezvoltat un sistem de cântărire la bord (OBWS) care înregistrează și afișează greutatea vehiculelor comerciale, inclusiv a remorcilor și semiremorcilor.
Rapid, ușor și independent de un cântar staționar – sistemul de cântărire la bord oferă informații utile despre greutatea unui vehicul înainte de a începe o călătorie. Funcțiile suplimentare fac posibilă creșterea eficienței cu mult peste specificațiile Directivei UE 2015/719, care va intra în vigoare în mai 2021.
Directiva impune statelor membre ale UE să măsoare mai frecvent greutatea brută a vehiculelor comerciale. Pentru a planifica în consecință și a preveni sancțiunile, șoferii și operatorii de flote trebuie să cunoască deja starea de încărcare a unui vehicul înainte de a începe o călătorie. Până în prezent, acest lucru a fost aproape imposibil și ridică provocări deosebite pentru vehiculele pentru care semiremorca este de obicei furnizată de către expeditor.
Pentru a îndeplini noile cerințe, majoritatea țărilor UE se bazează în prezent în principal pe o soluție staționară cuprinzătoare. Cu toate acestea, un sistem de cântărire la bord oferă o valoare adăugată care merge dincolo de prevederile de reglementare.
Chiar înainte ca un camion să pornească la drum, operatorii de flote și șoferii pot verifica dacă greutatea vehiculului se încadrează în limitele de siguranță. Sistemele care determină greutatea vehiculului doar după începerea călătoriei nu oferă acest avantaj.
Dacă greutatea poate fi determinată înainte de călătorie, vehiculele pot fi încărcate mai eficient și, de asemenea, în siguranță. Astfel, se reduc cursele pe gol. De asemenea, datele furnizate fac posibilă întreținerea preventivă. În plus, acestea pot servi drept bază pentru noi modele de afaceri, de exemplu cu tarife de transport în funcție de sarcină.
Senzorii măsoară sarcinile pe axă
Cu toate acestea, cerințele flotelor variază, deoarece există flote mixte formate din vehicule cu suspensii diferite. Prin urmare, experții de la Continental au dezvoltat diverse soluții la bord care iau în considerare cerințele respective ale clienților.
Șasiurile cu suspensie pneumatică sunt excelente pentru determinarea constantă a stării de încărcare a tuturor axelor, individual. Continental are, de asemenea, soluții personalizate pentru șasiuri cu suspensie cu arcuri foi.
VEZI ȘI: UNTRR solicită MTIC să acționeze la CJUE pentru suspendarea Reg. (UE) 2020/1054
De exemplu, Continental a dezvoltat un senzor pentru vehiculele cu suspensie pneumatică, care utilizează ultrasunete pentru a măsura înălțimea și presiunea pernelor de aer pentru a determina starea de încărcare a axei. Pe aceeași bază, a fost dezvoltat un senzor de înălțime pentru amortizoarele pentru vehiculele fără suspensie pneumatică. Cursa de suspensie a amortizorului oferă informații privind starea de încărcare a axei respective.
Senzorul de tensiune de la Continental este, de asemenea, potrivit atât pentru punțile cu suspensie cu arcuri foi, cât și pentru cele cu suspensie pneumatică. Acesta măsoară deformarea corpului axei și permite astfel calcularea sarcinii. Suma sarcinilor pe axă are ca rezultat greutatea vehiculului, inclusiv sarcina.
Un sistem complet de la o singură sursă
În toate cele patru cazuri, datele adunate sunt colectate, transmise și evaluate, iar rezultatele sunt în final afișate prin intermediul aplicației de pe smartphone-ul șoferului sau pe un ecran din cabina șoferului. Managerii de flote pot, de asemenea, să recupereze datele și să optimizeze utilizarea flotelor lor. Continental oferă toate produsele și serviciile ca un sistem complet de la o singură sursă – de la perna de aer la senzor, până la procesarea datelor și aplicațiile software.
Informații de bază privind Directiva UE 2015/719
Măsurarea greutății vehiculelor are ca scop protejarea infrastructurii și reducerea impactului asupra mediului. Camioanele supraîncărcate nu numai că reprezintă un risc sporit pentru trafic, dar și uzează drumurile și podurile. Acest lucru determină costuri de întreținere și pune în pericol siguranța pe drumuri din cauza deteriorărilor cauzate.
În același timp, măsurătorile periodice ale vehiculelor au ca scop asigurarea unei concurențe mai echitabile, impunând tuturor agenților de expediție să respecte încărcăturile maxime prescrise.