ȘtiriTehnologie

Continental și Knorr-Bremse au finalizat cu succes proiectul Platooning Demonstrator

Continental și Knorr-Bremse au anunțat finalizarea cu succes a proiectul Platooning Demonstrator, în care au testat rularea în convoi a camioanelor de mărci diferite.

Odată cu finalizarea proiectului Platooning Demonstrator, Continental și Knorr-Bremse au făcut un pas înainte în dezvoltare de vehicule comerciale cu un grad ridicat de conducerea automatizată.

Continental și Knorr-Bremse au finalizat cu succes proiectul Platooning Demonstrator

Astfel, prin intermediul acestui proiect, bazat pe un convoi de trei camioane de mărci diferite, cele două companii germane au arată ce funcții de conducere pot dezvolta, împreună cu producătorii de vehicule comerciale, pentru a forma convoaie de camioane automatizate.

Acestea includ formarea convoaielor, rularea în convoi, frânare sincronă de urgență, părăsirea individuală a convoilului și desfacerea în siguranță a întregului convoi.

În timpul procesului de dezvoltare, o atenție specială a fost acordată modului în care se face transferul de control de la șofer la vehicul. Transferul în sine este inițiat la cerere prin apăsarea unui buton imediat ce vehiculul conectat este la mai puțin de 50 de metri.

Funcția de frânare sincronă de urgență asigură o siguranță sporită în trafic: prin inițierea frânării simultane a tuturor vehiculelor, fără întârziere cauzată de timpii de reacție, vehiculele se opresc la aceeași distanță unul față de celălalt, egală cu cea din timpul mersului.

Cu ce a venit fiecare partener în proiect
În cadrul proiectului, Continental a fost responsabil de senzori. Astfel, camioanele utilizate au fost echipate cu cea mai nouă tehnologie a companiei germane, care include camere video, radar și senzori Lidar.

VEZI ȘI: Înmatriculările de vehicule comerciale în Europa au crescut cu 2.8% în luna iunie

Alături de senzorii V2V (vehicle-to-vehicle), senzorii de perimetru reprezintă un stâlp pentru menținerea siguranței la distanțe mici între vehicule în timp ce acestea rulează în convoi. Este cunoscut faptul că rularea la mică distanță (10 – 12 m) între camioanele din convoi conduce la o economie de carburant.

Pentru a procesa semnalul senzorilor – inclusiv a datelor provenite de la celelalte camioane din convoi (V2V) sau de la infrastructura de trafic (V2X) – a fost dezvoltat un model de mediu.

Continental și Knorr-Bremse au finalizat cu succes proiectul Platooning Demonstrator

Pentru planificarea traiectoriei, Knorr-Bremse contribuie cu expertiza sa privind cerințele specifice impuse dinamicii vehiculelor comerciale.

Pe deasupra, Knorr-Bremse implementează cerințele pentru controlul mișcării și pentru nivelul actuatorului, adică transformarea deciziei șoferului în procese de control specifice din interiorul vehiculului și acționarea direcției și frânării pentru control longitudinal și lateral. De asemenea, Knorr-Bremse se ocupă de intergrarea sistemului, inclusiv validare.

De asemenea, cele două companii vor dezvolta pe viitor conducerea automatizată pe autostrăzi, așa-numitul Highway Pilot.

De unde a plecat ideea proiectului
Cum s-a ajuns la proiectul Platooning Demonstrator? Ei bine, producătorii dezvoltă deja astfel de sisteme, dar în viața reală, ar fi ideal ca un astfel de pluton conectat să poată fi realizat cu camioane diferite.

Pentru acest lucru vei avea nevoie de sisteme capabile să interacționeze. Iar producătorii nu vor „împărți” prea ușor tehnologiile dezvoltate cu ceilalți rivali din piață.

De aceea, Continental dezvoltă o serie de elemente hardware și software pentru a putea da naștere unui sistem general care să poată fi utilizat la nivel global, indiferent de camionul pe care îl conduce fiecare.

În perioada următoare, Continental și Knorr-Bremse vor purta discuții cu producătorii de camioane, astfel încât să fie găsită o soluție pentru implementarea sistemului la nivel global, indiferent de marca camionului.

Din aceeași categorie...

Back to top button