In FocusTop News

Mai multe țări europene vor controale mai stricte în transportul rutier

Mai multe țări europene vor controale mai stricte în transportul rutier din UE și reintroducerea obligației de întoarcere a camioanelor la fiecare 8 săptămâni.

La începutul lunii martie 2025, liderii principalelor asociații de transport rutier din Germania, Franța, Danemarca, Norvegia și Suedia s-au întâlnit la Bruxelles pentru a transmite Comisiei Europene și Parlamentului European o serie de solicitări menite să asigure sustenabilitatea și competitivitatea în transportul rutier.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Printre temele prioritare abordate s-au numărat lipsa acută de șoferi profesioniști, necesitatea unor investiții dedicate tranziției energetice și, cel mai important, aplicarea strictă a prevederilor din Pachetul de Mobilitate.

Reprezentanții asociațiilor FNTR, NLA și BGL au cerut reanalizarea deciziei Curții de Justiţie a UE privind eliminarea obligației de întoarcere a camioanelor la fiecare opt săptămâni. Aceștia susțin că regula a fost esențială pentru combaterea companiilor de tip „cutie poștală”, care operează din state cu costuri mai mici fără a desfășura o activitate reală acolo.

Potrivit acestora, dacă eliminarea obligației de întoarcere a camioanelor va duce la reapariția practicilor eludante, Comisia trebuie să ia în calcul reintroducerea imediată a acesteia, pentru a proteja echitatea concurențială în piață și pentru ca Pachetul de Mobilitate să nu rămână doar pe hârtie.

Discuțiile, care au inclus întâlniri cu mai mulți europarlamentari, precum și cu director general al DG Move, au adus în prim-plan și alte două teme majore: deficitul de șoferi și tranziția către un transport rutier cu emisii scăzute.

În ceea ce privește deficitul de șoferi, cele trei organizații au cerut revizuirea Directivei privind permisele de conducere, pentru a facilita accesul tinerilor în profesie și pentru a permite șoferilor pensionari să continue activitatea în regim part-time.

În contextul decarbonizării transportului rutier, asociațiile au solicitat crearea unui fond european destinat infrastructurii de încărcare pentru camioane electrice și au subliniat importanța combustibililor regenerabili ca soluție complementară, imediat disponibilă. Totodată, s-a cerut o revizuire realistă a țintelor de reducere a emisiilor de CO2 pentru noile camioane, astfel încât tranziția să fie sustenabilă și predictibilă pentru industrie.

Din aceeași categorie...

Back to top button