Controalele pentru Pachetul de Mobilitate ar putea falimenta unele companii din Lituania

Asociația LINAVA se teme că noile controale pe bază de risc pentru Pachetul de Mobilitate ar putea falimenta mai multe companii de transport din Lituania.
Asociația spune că în acest an ar trebui să înceapă în Europa noile tipuri de controale, pe baza evaluării riscului de încălcare a regulamentelor. Acestea ar afecta în special companiile care primesc multe amenzi pentru încălcarea regulilor din Pachetul de Mobilitate.
Zenon Buivydas, secretar general al LINAVA, spune că în acest an se va vedea mult mai clar ce companii din Lituania vor reuși să se adapteze la noile cerințe din Pachetul de Mobilitate. În schimb, companiile care vor primi în continuare amenzi vor falimenta sau vor fi nevoite să își mute sediul în alte țări.
”Pentru a respecta cerințele Pachetului de Mobilitate, companiile de transport au nevoie de investiții suplimentare. Dar nu poți investi atât timp cât încă se caută moduri de a lucra profitabil. Pentru a evita migrarea companiilor de transport, Lituania trebuie să creeze condiții mai bune pentru a activa profitabil în țară, nu în străinătate”, spune Buivydas.
VEZI ȘI: ISCTR începe controalele pentru întoarcerea camioanelor în țară la 8 săptămâni
Asociația cere politicienilor măsuri de controlare a inflației și simplificarea condițiilor de angajare a șoferilor din afara UE. ”Un număr mai mare de șoferi ar însemna automat mai multe camioane în Lituania, mai multe oportunități operaționale pentru companii și în același timp mai mult profit și mai multe taxe la bugetul de stat”, a spus și V. Bučinskas, vicepreședinte al LINAVA.
Recent, LINAVA a anunțat că unii dintre membrii săi primesc de câteva ori pe săptămână amenzi pentru Pachetul de Mobilitate, în valoare de câteva sute până la câteva mii de euro fiecare. Conform asociației, pentru neîntoarcerea șoferilor la un centru operațional din țară se plătesc amenzi de 2.000-4.000 de euro, iar pentru pauza săptămânală normală în cabină amenzi de 1.000-6.000 de euro.