
În 2024, numărul blocajelor de trafic pe autostrăzile din Germania a crescut semnificativ, potrivit raportului anual al ADAC.
Anul trecut, au fost înregistrate 516.000 de blocaje, cu 12.000 mai multe față de 2023. Durata totală a blocajelor de trafic a urcat la 448.000 de ore, înregistrând o creștere de 21.000 de ore comparativ cu anul precedent.
ADAC atribuie această deteriorare a condițiilor de trafic unui volum de circulație mai mare, în creștere cu patru procente față de anul anterior, precum și unui număr ridicat de șantiere care au afectat fluiditatea traficului pe numeroase sectoare de autostradă.
Cu toate acestea, durata totală a blocajelor de trafic rămâne sub nivelul raportat în 2019, ultimul an de referință pre-pandemie, deși modificările metodologice din 2022 fac comparațiile directe mai dificile.
Cea mai afectată regiune a fost Renania de Nord-Westfalia, unde s-au înregistrat peste 270.000 de kilometri de blocaje, reprezentând 31,5% din totalul național. Bavaria și Baden-Württemberg au fost următoarele landuri cu cele mai mari probleme de trafic, raportând 141.000 și, respectiv, 104.000 kilometri de ambuteiaje.
Dacă luăm în calcul durata blocajelor raportată la lungimea rețelei de autostrăzi, orașele-stat precum Berlin, Hamburg și Bremen au fost cele mai afectate, în timp ce la nivel de landuri, Renania de Nord-Westfalia și Baden-Württemberg au înregistrat cele mai mari întârzieri. În ceea ce privește infrastructura, autostrăzile A1, A3 și A8 au fost cele mai congestionate în 2024.
Cel mai aglomerate zile
Cele mai aglomerate zile au fost miercurea și joia, cu vârfuri de trafic concentrate dimineața, exceptând ziua de vineri, când cele mai mari întârzieri s-au produs la prânz.
Cele mai grave probleme au fost înregistrate înaintea sărbătorilor legale, ziua de 17 mai, premergătoare weekendului de Rusalii, fiind cea mai aglomerată, cu 2.500 de ore de blocaje și 5.200 de kilometri de ambuteiaje.
De asemenea, condițiile meteo severe au jucat un rol important, ninsorile dintre 15 și 18 ianuarie și cele din 19 noiembrie generând blocaje de amploare.
Cel mai lung blocaj rutier
ADAC a înregistrat anul trecut 817 blocaje rutiere cu o lungime de cel puțin 20 de kilometri (2023: 691 de blocaje rutiere). Acestea au fost cele mai lungi:
- A61 Ludwigshafen – Mönchengladbach între triunghiul Nahetal și triunghiul Erfttal și în direcția opusă Koblenz – Ludwigshafen între intersecția Bliesheim și intersecția Bingen-Mitte joi, 18 ianuarie, din cauza începutului iernii, lungime: peste 70 de kilometri
- A7 Hamburg – Flensburg între AS Bordesholm și punctul de trecere a frontierei Ellund sâmbătă, 19 octombrie, începutul sărbătorilor de toamnă, lungime: până la 45 de kilometri
- A81 Stuttgart – Singen între AS Oberndorf am Neckar și AS Gottmadingen joi, 21 noiembrie, din cauza intrării în iarnă, lungime: până la 44 de kilometri
- A24 Schwerin – Berliner Ring între Meyenburg și Kremmen pe 6 octombrie, duminică după Ziua Unității Germane, lungime: până la 42 de kilometri
- A4 Chemnitz – Görlitz între Hainichen și Burkau joi, 28 martie, Joia Mare înainte de Paște, lungime: până la 40 de kilometri. În 2023, cel mai lung ambuteiaj a avut o lungime de 56 de kilometri. Acesta a fost măsurat și pe A61.
Cel mai grav ambuteiaj al anului a fost raportat pe autostrada A61, în 18 ianuarie, când traficul s-a blocat complet pe o distanță de 77 de kilometri între Ludwigshafen și Mönchengladbach și pe 70 de kilometri între Koblenz și Ludwigshafen.
Cum sunt măsurate blocajele?
ADAC colectează aceste date în timp real prin analiza poziției și vitezei vehiculelor comerciale și a utilizatorilor de aplicații mobile. Un segment de autostradă este considerat blocat atunci când viteza scade sub 20 km/h pentru o perioadă semnificativă.
Concluziile raportului indică o tendință negativă, punând o presiune suplimentară pe autoritățile germane pentru modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere. Rămâne de văzut dacă măsurile implementate în perioada următoare vor reuși să reducă impactul congestionării traficului.