EconomicȘtiri

Creșteri salariale pentru șoferii de camion francezi

În data de 3 noiembrie 2015, sindicatele șoferilor de camion și asociațiile transportatorilor din Franța au semnat un acord de reînnoire a contractului colectiv de muncă precum și anexelor acestuia, care a expirat în 2012.

După aproape trei ani de negocieri, totul culminând cu protestele șoferilor de camion din Franța din luna ianuarie 2015 (despre care infoTrucker a scris aici – https://www.infotrucker.ro/soferii-profesionisti-francezi-intra-greva-incepand-cu-18-ianuarie-2015/) a fost acceptat și semnat contractul colectiv de muncă de asociațiile patronale ale transportatorilor – FNTR, UNOSTRA și TLF precum și de cele mai multe dintre sindicatele șoferilor – CFDT, FO, CFTC, CFE-CSG. Contractul colectiv de muncă precedent, de fapt, a expirat în decembrie 2012.

Inițial, sindicatele șoferilor de camion din Franța au cerut o creștere salarială de 5%, aproximativ 100 euro precum și renegocierea conditiilor de pensionare, o mai bună protecție sociala și al treisprezecelea salariu.

Creșteri salariale pentru șoferii de camion francezi

VEZI ȘI:
Șoferii profesioniști francezi intra în greva începând cu 18 ianuarie 2015
A cincea zi de protest a șoferilor profesioniști francezi
Impas între șoferii de camion și transportatorii din Franța

Noul acord va intra în vigoare începând cu ianuarie 2016 și oferă creșteri salariale de aproximativ 2%, în funcție de activitate. Creșterea acceptată este cu trei procente mai mică față de cererea inițială de 5%. Personalul angajat în categoria „ouvriers” (muncitori) a obținut o creștere de 2.65% pentru coeficienții de la 110 la 120 și de 2.14% pentru 128, 138 și 150. Personalul încadrat ca „employés” (salariați) are trei niveluri de creștere: 2.65% pentru coeficienții 105 la 120, 2.3% pentru coeficientul 125 și 2.146% pentru coeficientul 132.5 sau mai mare. În cele din urmă, personalul încadrat ca „agents de maîtrise et cadres (manageri) obține o creștere de 2.146%.

Într-o declarație comună, cele trei asociații patronale sunt de părere că „cererile sindicatelor sunt compatibile cu situația economică a companiilor de transport” și deschide calea altor dialoguri sociale.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Din aceeași categorie...

Back to top button