
După criza de cipuri, pe care încă o resimt, producătorii auto trebuie să țină cont acum de criza de baterii, care reprezintă un vânt și mai puternic.
Provocările legate de producția de vehicule electrice și de lanțul de aprovizionare cu baterii se materializează în cele din urmă pentru producătorii auto tradiționali și au un impact asupra rezultatelor lor.
Producători auto precum Ford, GM și Porsche au menționat în rezultatele financiare recente întârzieri, constrângeri și cheltuieli legate de vehiculele electrice și de bateriile acestora. Aceste probleme nu numai că le fac să nu-și atingă obiectivele ambițioase de electrificare, dar le afectează și bilanțurile.
Jim Farley, directorul general al Ford, a declarat în timpul ultimei teleconferințe din luna iulie privind rezultatele companiei că, în ceea ce privește vehiculele electrice, “presiunea asupra prețurilor a crescut dramatic”. O mare parte din această situație provine din războiul prețurilor vehiculelor electrice provocat de Tesla.
Unul dintre cele mai mari motive pentru care este mai dificil pentru un producător auto să reducă prețurile vehiculelor electrice este faptul că nu a atins încă o scară de producție în același mod în care a făcut-o Tesla, în special în ceea ce privește bateriile, ceea ce ar duce la scăderea costurilor generale.
Directorul general al GM, Mary Barra, a declarat investitorilor că, deși compania are ca obiectiv construirea a 100.000 de vehicule electrice în a doua jumătate a lui 2023, unul dintre furnizorii săi de componente se confruntă cu probleme de livrare care limitează asamblarea modulelor de baterii ale GM.
VEZI ȘI: Polonia: Camioanele electrice au emisii de CO2 cu 10% mai mari decât cele diesel
“Ne-am confruntat cu întârzieri neașteptate în rampă”, a spus Barra – un indicator că blocajele vor veni pe parte de baterii. De altfel, criza de baterii a întrerupt producția la o fabrică GM din Canada în luna iulie.
La Porsche, atingerea obiectivului din acest an are nevoie de o situație mai bună în ceea ce privește producția de baterii, potrivit directorilor săi. “Nu există nicio săptămână în care să nu avem probleme legate de lanțul de aprovizionare”, a declarat presei directorul general Oliver Blume, potrivit Reuters.
Problemele legate de aprovizionarea cu baterii se prefigurează de mult timp, dar, pe măsură ce producătorii auto din întreaga lume se întrec în a câștiga cotă de piață pe segmentul de vehicule electrice și cheltuiesc enorm pentru a se electrifica, provocările s-au manifestat rapid.
Concurența este acerbă și, în timp ce producătorii auto încheie acorduri și semnează parteneriate pentru a reduce impactul din lanțul de aprovizionare, drumul către electrificare va rămâne probabil anevoios.