Criză de combustibil în Portugalia declanșată de o grevă spontană a șoferilor de mărfuri periculoase

Criză de combustibil în Portugalia declanșată de o grevă spontană a șoferilor de mărfuri periculoase
O grevă spontană a șoferilor de mărfuri periculoase a dus la o criză de benzină și motorină în stațiile de alimentare din Portugalia, accentuată și de consumul crescut în perioada Sărbătorilor Pascale.

Portugalia se confruntă cu o criză majoră de benzină și motorină, cozile fiind deja foarte mari la toate benzinăriile din țară.

Criză de combustibil în Portugalia declanșată de o grevă spontană a șoferilor de mărfuri periculoase

O mare parte dintre acestea, în special din regiunea Algarve, au fost și închise din cauza lipsei de carburant. Principala problemă este la motorină, combustibilul care se consumă cel mai mult în Portugalia.

Criza a fost declanșată de o grevă spontană a șoferilor de mărfuri periculoase care solicită un salariu mai mare. Sindicatul a cerut un salariu de bază de 1.200 euro/lună, acesta fiind în prezent de doar 700 euro/lună.

Șoferii de camion au spus că problema nu este legată doar de salarii ci și de condițiile de muncă, afirmând că sunt nevoiți să conducă deseori mai mult de 12 ore.

Sindicatul șoferilor de camion care transportă mărfuri periculoase are 800 de membri și este organizat de aproximativ un an. În cadrul protestului, niciunul dintre șoferi nu va mai transporta produse petroliere de la rafinăriile din Portugalia spre benzinăriile din țară.

Guvernul portughez a declarat stare de urgență, iar poliția și protecția civilă sunt în stare de alertă.

Toți șoferii profesioniști care pot transporta mărfuri periculoase au fost chemați la poliție, dar este puțin probabil că aceștia pot fi forțați să lucreze.

VEZI ȘI: Consum de carburant îmbunătățit mulțumită noii versiuni Volvo I-See

Greva poate avea repercursiuni și asupra traficului aerian, Pedro Siza Vieira, ministrul econimiei, spunând că rezerva de combustibil pe aeroporturile din Lisabona și Faro este la limită.

O mare parte dintre aeronavele care zboară spre Portugalia au făcut o escală la Santiago de Compostela, în Spania, pentru realimentare și pentru a avea suficient combustibil pentru zborul de retur.

Guvernul a ordonat un transport de urgență care să livreze combustibil spre cele două aeroporturi și pentru moment situația este mai relaxată din acest punct de vedere.

Protestatarii nu au anunțat încă dacă vor întrerupe greva în perioada sărbătorilor, iar guvernul nu a luat încă nicio decizie referitor la solictările șoferilor.

Follow #infotrucker