infovreme

Croația menține codurile de ninsori, vânt puternic și temperaturi scăzute

Prognozele meteorologice din Croația indică în perioada imediat următoare menținerea avertizărilor de ninsori, vânt puternic și temperaturi scăzute.

Astfel, regiunile Rijeka, Istria, Kvarner și nordul Dalmației se află în continuare sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt puternic și cod galben de zăpadă, regiunile Knin și Split din Dalmația centrală se află sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic și cod galben de zăpadă, iar regiunile capitalei Zagreb, Osijek, Karlovac și Gospic se află sub avertizare cod galben de zăpadă și vânt.

Croația menține codurile de ninsori, vânt puternic și temperaturi scăzute

Prognozele meteorologice indică menținerea acestor condiții atmosferice până la sfârșitul acestei săptămâni.

Din cauza vântului puternic traficul se desfășoară cu dificultate în special în zonele Gorski Kotar, Lika (aflate în centrul țării) și Rijeka, Istria, Kvarner și nordul Dalmației (aflate în zona Adriatică).

La acest moment următoarele segmente de autostradă sunt în totalitate închise traficului rutier: A1 (Zagreb – Split) între localitățile Sveti Rok și Posedarje; A6 (Rijeka-Zagreb) între Kikovica și Delnice; A7 (Rijeka-Krk) între Sveti Kuzam și Šmrika.

Traficul rutier pentru autovehiculele de transport marfă pe rutele Zagreb – regiunile de coastă Rijeka, Split și Dubrovnik este suspendat.

Întrucât situația drumurilor poate suferi modificări de la o oră la alta, se recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croaţia ca înainte de a pleca la drum să consulte, pentru informații actualizate permanent, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat – https://www.hak.hr/en şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă – https://www.ccaa.hr./english/naslovnica_1/.

Pentru evitarea eventualelor probleme recomandăm ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil, apă şi alimente.

VEZI ȘI: Fenomene meteorologice severe anunțate în Slovenia

Pe teritoriul Croației, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie şi 15 aprilie. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune.

Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

Reamintim că, în situații de urgență, pe teritoriul R.Croația se poate apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români afectați de situația din atenționare  pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii României la Zagreb +38598414341.

Ca de fiecare dată infotrucker.ro vă recomandă să consultați pagina de Internet www.mae.ro şi vă reaminteşte faptul că aveți la dispoziție aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei MAE de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button