Cui te adresezi dacă ești accidentat de un vehiculul înmatriculat în altă țară?

Cui te adresezi dacă ești accidentat de un vehiculul înmatriculat în altă țară?

Accidentele rutiere sunt evenimente neplăcute pe care nu și le dorește nimeni, însă riscul producerii unui astfel de eveniment există.

Însă, ce este de făcut într-o situație în care, pe teritoriul României, aveți un accident rutier din vina unui șofer care are vehiculul înmatriculat într-o altă țară, spre exemplu, Bulgaria?

În această situație, trebuie să vă adresați Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – Biroul Carte Verde din România. BAAR va identifica pentru voi corespondentul de pe teritoriul României al societății de asigurare străine unde vinovatul de accident (cel cu mașina înmatriculată în altă țară) are asigurare. Pe pagina de internet a BAAR găsiți lista acestor corespondenți.

În cazul în care nu găsiți corespondentul sau în cazul în care societatea de asigurare a vinovatului nu are corespondent numit pe teritoriul României, adresați-vă BAAR.

Cazul unei daune provocate de un autoturism înmatriculat în altă țară este gestionat fie prin intermediul corespondentului, dacă există (și atunci va trebui să vă adresați direct acestuia), fie prin intermediul BAAR (dacă nu există corespondent).

În cazul unui accident provocat de un vehiculul înmatriculat în altă țară este recomandabil să vă adresați unității de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul, în vederea obținerii unui proces-verbal, în care să se consemneze circumstanţele producerii accidentului, date despre autovehiculele implicate, date despre asigurări şi despre şoferi.

VEZI ȘI: Societatea de asigurări DallBogg din Bulgaria a primit undă verde de la ASF

Trebuie să știți totodată că trebuie să obțineți de la șoferul vinovat o copie după documentul de asigurare Carte Verde al autovehiculului din străinătate. Dacă copia respectivă este certificată pentru conformitate cu originalul de către organul competent, este cu atât mai bine.

Este posibil ca pentru autovehiculele înmatriculate în unul din statele spaţiului economic european, şoferul acestora să nu poată prezenta un document de asigurare Carte Verde.

Într-o astfel de situaţie, trebuie avut grijă ca numărul de înmatriculare, precum şi marca şi tipul vehiculului să fie indicate corect în procesul-verbal încheiat de autoritățile competente.

Pentru informații și clarificări puteți suna ASF-ul la numărul gratuit de telefon Telverde: 0800 825 627

via ASF

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

 

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.