Camioane

Cum a proiectat Scania noile cutii de viteze G25CH și G33CH

Scania a lansat noile cutii de viteze G25CH și G33CH după ani de simulări computerizate și mii de ore de teste pe circuit și în operațiuni.

Scania a prezentat recent noile cutii de viteze G25CH și G33CH, proiectate pentru cele mai grele operațiuni, precum cele miniere și off-road. Acum, două dintre echipele de dezvoltare Scania au dezvăluit eforturile de a combina cuplul înalt cu consumul redus de carburant și perioadele de servisare mai lungi.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Noua gamă de cutii de viteze heavy-duty este rezultatul unui deceniu de muncă. De exemplu, încă înainte de construirea primului prototip au fost necesari trei ani de simulări computerizate. Miile de ore de teste pe circuitul Scania și în operațiuni miniere au fost urmate de săptămâni de analizare atentă a datelor obținute. Și zeci de iterații hardware și software ca răspuns la reacțiile primite de la clienți.

Dar oficialii producătorului suedez spun că totul a meritat. Noua cutie de viteze Scania Heavy Planetary este suficient de puternică pentru cele mai provocatoare aplicații din construcții, transporturi grele, agricultură, sectorul forestier și cel minier, dar totuși mai compactă și mai ușoară decât generația precedentă.

Schimburi de viteze mai bune, cuplu mai mare și economii de combustibil

Printre noile caracteristici impresionante se află angrenaje planetare mai late și mai puternice, pentru a gestiona un cuplu și mai mare, opt trepte de marșarier, turații mici la viteză de croazieră cu o pornire mai bună și o frână pe arborele de intrare care mărește performanța la schimbarea vitezelor.

La toate acestea se adaugă eficiența mai bună cu până la 1% prin reducerea pierderilor. Reducerea consumului este o veste bună atât pentru costurile totale de operare, cât și pentru climă. ”Cutia de viteze a fost dezvoltată pentru a se integra perfect cu motorul Scania Super, pentru cel mai eficient sistem de propulsie posibil”, spune Tomas Selling, un inginer software care a participat la dezvoltare încă de la începerea proiectului, în 2013.

Discuții zilnice și noi perspective

Cutia de viteze va intra în producție în serie la sfârșitul anului 2023. Pentru Tomas și colegul inginer hardware Daniel Häggström, va fi sfârșitul unui proiect lung, dar interesant.

”Au fost multe iterații și fiecare necesită mult timp. Este nevoie de 30 de săptămâni pentru a realiza prototipuri, apoi facem testarea propriu-zisă, apoi facem modificări înainte de următoarea generație de prototipuri”, spune Daniel.

În primii câțiva ani, echipele de hardware și software au stat una lângă alta. Grupul de hardware a validat fezabilitatea propunerilor colegilor de la software, care au împărtășit informații despre modul în care sistemul de transmisie va fi integrat în camion.

”Am avut discuții zilnice. Au fost multe încercări de a ne înțelege unul pe celălalt”, explică Tomas. ”Hardware-ul și software-ul cutiei de viteze definesc într-adevăr felul în care simți camionul”, continuă Daniel. ”Ele permit motorului să funcționeze eficient și puternic. Iar schimbarea vitezelor este vitală pentru confortul la condus. Cutia este scump de înlocuit dacă se defectează, așa că trebuia să ne asigurăm că rezistă mult timp. Trebuia să iasă bine, deoarece va stabili standardul pentru anii următori”.

Scania G25CH și G33CH: pregătite pentru cele mai grele misiuni

Cele mai riguroase și extinse teste pe teren au avut loc într-o mină din nordul Suediei. Și opiniile operatorilor minelor au ajutat echipa să se autodepășească.

”Nu este nimic mai greu ca operațiunile miniere, așa că, dacă le face față, poate face față la orice. Sunt dealuri abrupte, o mulțime de manevre de mers înapoi și o mulțime de curbe și întoarceri pe drumuri grele, nepavate. Dacă urcați pe dealuri foarte abrupte și schimbarea vitezelor durează prea mult, camionul ajunge să stea pe loc”, spune Tomas.

”Au fost niște momente stresante, dar șoferii de teste Scania au auzit de la clientul principal de testare că sunt foarte mulțumiți de produs. Cred că am proiectat cea mai bună transmisie din lume pentru vehicule grele”, spune Daniel. ”Acum avem un produs care va funcționa an după an în cele mai dure condiții de lucru”, adaugă Tomas.

Scania G25CH și G33CH: specificații cheie

ModelG25CH(R)1G33CH(R)1

Trepte față/spate14 / 4 (opțional: 8)14 / 4 (opțional: 8)
Raporturi față20,81:1 la 0,78:120,81:1 la 0,78:1
Raporturi spate16,23:1 la 7,61:1 (opțional: 2,75:1)16,23:1 la 7,61:1 (opțional: 2,75:1)
Cuplu maxim de intrare (Nm)2.5003.300
Cuplu maxim de intrare în combinație cu RBP900 (Nm)2.3003.000
Greutate fără retarder (kg)270285
Cuplu maxim retarder (Nm)4.7004.700

 

Din aceeași categorie...

Back to top button