
Prețurile carburanților sunt într-o continuă creștere, mai ales în Europa de Est, fapt ce afectează afacerile de transport de mărfuri, existând riscul de blocare a lanțurilor de aprovizionare.
Duse sunt zilele din 2020, când prețurile carburanților aveau un nivel scăzut, din cauza cererii scăzute pe fondul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19. Pe măsură ce guvernele și populația au învățat cum să se adapteze măsurilor puse în aplicare pentru a combate răspândirea COVID-19, cererea de energie a crescut în 2021, ceea ce a determinat o creștere a prețurilor carburanților pe tot globul.
Înainte de escaladarea situației din Europa de Est, piața globală a combustibililor avea deja probleme în satisfacerea nevoilor globale. Pe măsură ce țările occidentale și-au făcut planuri să treacă la soluții mai ecologice, companiile de foraj au încetinit producția și investițiile în extracție au scăzut.
De asemenea, stocurile generale de petrol au scăzut rapid, iar stocurile din industria OCED au fost cu aproximativ 4% sub media ultimilor cinci ani la final de 2021, potrivit Băncii Mondiale.
O provocare suplimentară a pieței este că unii producători cheie de țiței și combustibil există în medii instabile. Țări precum Ecuador, Kazahstan și Libia au fost afectate de dezastre naturale și turbulențe politice de ani de zile, împiedicând producția.
VEZI ȘI: Șoferii de camion aflați în tranzit prin Belarus nu mai au nevoie de viză
Conform JPMorgan Chase & co., Rusia, al doilea mare producător mondial de petrol și gaze naturale, alimentează o mare parte din lume. Potrivit The New York Times, Uniunea Europeană primește 40% din gazele naturale și 25% din petrolul de care are nevoie din Rusia.
Aproximativ 70% din exporturile rusești sunt trimise în Europa prin conducte, iar regiunea se bazează în mare măsură pe gazul rusesc care tranzitează prin Ucraina. Există trei artere majore pentru a transporta gazul rusesc în Europa în prezent în funcțiune: Nord Stream 1, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an (bcmpa), conducta Yamal-Europe cu 33 de miliarde de metri cubi de capacitate rezervată și un trio de conducte (Brotherhood, Soyuz și Progress) care transportă gaze naturale prin Ucraina în Europa cu o capacitate rezervată de 40 bcmpa.
Având în vedere acest rol jucat de Rusia în producția globală, prețurile petrolului au crescut dramatic, din cauza incertitudinii cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.
Din cauza războiului din Ucraina, Rusia a primit sancțiuni economice dure din partea țărilor democrate, ceea ce, la rândul său, a dus la creșterea prețurilor pieței. Astăzi, prețurile petrolului sunt la niveluri nemaivăzute în aproape un deceniu.
JPMorgan Chase & co. avertizează că orice întrerupere a fluxurilor de petrol ar putea duce barilul la 185 de dolari. De asemenea, un conflict de lungă durată în Europa de Est s-ar putea adăuga și mai mult la creșterea prețurilor țițeiului. Lanțurile de aprovizionare ar putea fi nevoite să fie reconfigurate în jurul punctelor alternative de aprovizionare în care producția este încă viabilă, cum ar fi companiile americane care își măresc producția și contribuie la atenuarea tulburărilor economice cu care se confruntă lumea, în special Europa.
Alți producători cheie, cum ar fi țările OPEC, își măresc și ei producția. Pe măsură ce prețurile la energie cresc, producția de fracturare hidraulică din SUA va crește și ne putem aștepta ca volume mai mari de gaz natural lichefiat (LNG) să fie expediate în Europa, fapt ce ar putea reduce prețul acestui combustibil alternativ, care astăzi are un preț aproximativ egal cu motorina.
Lanțurile de aprovizionare afectate
Pe măsură ce prețurile carburanților din Europa de Est continuă să crească, lanțurile de aprovizionare vor fi tot mai mult perturbate. În cazul în care livrările de petrol și gaze din Rusia vor fi oprite, unele procese de producție vor avea de suferit, din cauza lipsei de materii prime, cum ar fi țițeiul, sau nu mai sunt viabile financiar pe măsură ce costul petrolului și gazului crește. Întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare cu combustibili va crește prețurile carburanților, care la rândul lor vor crește costurile operaționale ale transportatorilor rutieri.
Astfel, consumatorii europeni vor experimenta, cel mai probabil, creșteri de preț la alimente, fapt ce va crește insecuritatea în comunitățile mai sărace de pe tot globul, precum și protecționismul economic.
Având în vedere creșterea prețurilor la energie, căutarea unor opțiuni mai ieftine se va intensifica. Opțiunile rentabile includ: gaz natural lichefiat din Qatar și în jurul Golfului Mexic, SUA din fracturare mecanică și oferte de energie durabilă în parcuri eoliene pe mare și energie solară.
Cu combustibili mai scumpi, costul de transport al mărfurilor ar putea crește și ar putea cauza întârzieri și blocaje suplimentare pentru industrii, creând șocuri pe termen scurt și lung în lanțurile de aprovizionare și afectând sănătatea afacerii. Astfel, lanțurile de aprovizionare vor trebui să introducă mai multă flexibilitate în configurațiile logistice, creând oportunități alternative prin posibile opțiuni de aprovizionare apropiate și îndepărtate, găzduind întreruperile locale și globale.
Cheia este că activitatea de reziliență să fie scalabilă și receptivă, pentru a fi activată și oprită după cum este necesar, nu numai din perspectiva furnizorului, ci și la nivel de companie.