Cum arată noul design al mașinilor BALM (fostul BAG)

De la 1 ianuarie 2023, Biroul Federal pentru Transportul de Mărfuri (BAG) a devenit Biroul Federal pentru Logistică și Mobilitate (BALM).
Noul nume, BALM, a fost dat pentru a reflecta mai bine întreaga gamă de sarcini care îi revine biroului. Printre altele, instituția este responsabilă pentru pregătirea pentru situații de urgență civilă în domeniul transportului rutier și pentru coordonarea logistică între modurile de transport în situații de criză.
Din 2022 martie, echipa de criză a BAG (acum BALM) coordonează transportul refugiaților ucraineni care sosesc în Germania. În acest scop, a fost înființat un centru de situații speciale, care este deservit șapte zile pe săptămână. De asemenea, Biroul Federal este responsabil pentru programele de finanțare inovatoare și prietenoase cu clima. Unul dintre punctele de interes se axează pe utilizarea bicicletei și pe proiecte de pionierat în domeniul transportului public.
BALM este și agenția care gestionează proiectele pentru programele de ajutor de urgență pentru atenuarea efectelor pandemiei de coronavirus (inclusiv în sectorul transportului cu autocarul și aeroporturi). Monitorizarea pieței pentru toate modurile de transport constituie o bază importantă pentru deciziile privind politica de transport și proiectele legislative.
VEZI ȘI: Noile mașini BAG pot face numeroase verificări din mers
Pe lângă sediul central din Köln, BAG are 11 birouri locale și o filială la Berlin. În calitate de autoritate de control și de aplicare a legislației în domeniul transportului rutier de mărfuri, BAG este un punct de contact important pentru industrie, politică și public. Una dintre sarcinile principale BAG este actualizarea strategiilor de control, a procedurilor de taxare și digitalizarea proceselor de aplicare a legii.
În plus, în calitate de autoritate de acordare a ajutoarelor de stat, BAG este responsabil de programele de sprijin pentru armonizarea taxelor de trecere (de minimis, formare și perfecționare), precum și de promovarea vehiculelor grele de marfă eficiente din punct de vedere energetic și/sau cu emisii reduse de CO2 și de echiparea autovehiculelor cu sisteme de asistență la frânare.