LogisticaMagazinTop News

Cum funcționează logistica echipei de raliu Škoda Motorsport

Care sunt provocările de a duce o mașină de raliu în toate colțurile Europei pentru teste și cum funcționează logistica echipei?

Raliul este un sport care implică transferuri constante de material de concurs, echipă de mecanici și ingineri, echipamente și piese de schimb la sute de kilometri distanță. De aceea, logistica este unul dintre domeniile cheie de care depinde succesul întregii echipe de raliu.

În 2022, când dezvoltarea noii Škoda Fabia RS Rally 2 era în plină desfășurare, echipa de raliu Škoda Motorsport a efectuat peste 15 teste diferite de mai multe zile în toată Europa.

Față de agenda obișnuită (evenimente VIP, călătorii de afaceri și asistență pentru clienți) a fost un volum de muncă suplimentar pentru Jan Přindiš și Marek Masopust, care se ocupă de logistica echipei de raliu.

Pregătirile pot dura luni de zile

Alegerea locației potrivite pentru teste este extrem de importantă. Cerința pentru tipul de locație vine de la grupul tehnic Škoda Motorsport. Unele locații sunt deja cunoscute de la testele anterioare. Cu toate acestea, în cazul în care sunt selectate locații noi, organizatorul local va oferi, de obicei, mai multe opțiuni, care sunt apoi evaluate.

Dacă este necesar, unul dintre inginerii Škoda Motorsport se poate deplasa la locația recomandată și poate verifica personal dacă pista este adecvată. De asemenea, este important să se asigure spațiu la locul de testare pentru instalațiile de service ale echipei, unde trebuie să fie amplasate camionul și alte echipamente de sprijin, inclusiv corturile pentru inginerii echipei de dezvoltare și corturile de catering.

Durata efectivă a pregătirii pentru test poate varia considerabil. În unele locații din străinătate, autorizațiile pot fi procesate în doar câteva zile. Acesta este, de obicei, cazul zonelor și circuitelor private sau închise.

Pe de altă parte, există și locuri în care procesarea autorizațiilor necesare durează până la 3 luni. Dacă vorbim despre un test mediu în Spania, de exemplu, este nevoie de aproximativ 3-4 săptămâni pentru a se pregăti logistica. În timpul acestor săptămâni, departamentul de logistică, în colaborare cu organizatorul local și, bineînțeles, cei din echipa Škoda Motorsport, aranjează toate detaliile testului și multe altele.

VEZI ȘI: Nouă semiremorcă double-deck Van Eck pentru motorsport

Planificarea unei călătorii este, de asemenea, un pic mai complicată pentru echipa de logistică decât în cazul unei vacanțe cu mașina. Mișcările camionului și ale altor echipamente de însoțire sunt planificate pentru a face călătoria cât mai ușoară și pentru a o organiza la un cost rezonabil. Și uneori acest lucru poate fi o adevărată provocare, mai ales în cazul transportului cu camionul.

De exemplu, pentru testele din Grecia, alegerea este de a călători cu feribotul din Italia. În general, logistica planifică rutele pentru a călători prin țările UE, unde nu sunt necesare documente de transport complexe.

Transportul de combustibil pentru teste, de exemplu, este destul de specific. Acesta este gestionat de o firmă externă de transport cu licență ADR. Și nici măcar cumpărarea biletelor în avans nu este întotdeauna un pariu sigur. Ocazional, o companie aeriană anulează sau întârzie un zbor fără a oferi un motiv, iar în cazul deplasărilor masive de personal nu există timp pentru a schimba avionul, ceea ce reprezintă o complicație semnificativă. Cu toate acestea, nu a existat niciodată un caz în care cineva să nu ajungă acolo unde trebuia să ajungă, chiar dacă cu o posibilă întârziere.

„Programul de deplasare” conține toate informațiile

Toate informațiile importante privind testul sau evenimentul sunt scrise într-o formă cuprinzătoare în „Programul de deplasare”. Aceasta este denumirea internă a principalului document logistic care este creat înainte de fiecare eveniment.

Toate informațiile sunt enumerate aici – cine va merge la eveniment, care sunt sarcinile lor, lista mașinilor care vor fi folosite (nu numai mașini de raliu, ci și camioane și furgonete de service, sau mașini de serviciu personale sau mașini de la companii locale de închiriere).

De asemenea, documentul conține informații despre zboruri, trenuri sau feriboturi, cazare și coordonatele GPS ale principalelor locații ale evenimentului, cum ar fi locul de service pentru teste, parcul de service al raliului etc. Nu în ultimul rând, documentul conține o secțiune numită „Orar”, care detaliază cine trebuie să fie unde, când și cum va călători.

Aceste informații detaliate garantează că deplasările echipei se desfășoară cât mai bine posibil. Toți membrii desemnați ai echipei au la dispoziție documentul cu aproximativ o săptămână înainte de eveniment.

O logistică impecabilă este pur și simplu un factor crucial pentru succesul în sporturile cu motor și în raliuri în special. De aceea, puteți fi siguri că echipa de raliu Škoda Motorsport va fi întotdeauna la timp oriunde.

Din aceeași categorie...

Back to top button