Camioane

Cum funcționează sistemul de camere MAN OptiView (VIDEO)

În luna august, MAN prezintă noul OptiView în principalele 6 piețe europene, prilej pentru a vedea primele detalii despre cum funcționează sistemul de camere digitale.

Camerele video au început să înlocuiască oglinzile camioanelor în urmă cu mai bine de doi ani. Primul producător care a apelat la această soluție a fost Mercedes, iar noua generație DAF a preluat ștafeta în acest an.

Cum funcționează sistemul de camere MAN OptiView (VIDEO)

După mai puțin de o lună, MAN a prezentat o serie de inovații tehnice pentru noua sa gamă de camioane, printre care și sistemul de camere OptiView, disponibil opțional pentru modelele TGX, TGS, TGM și TGL.

Până la apariția primelor modele TGX echipate cu acest sistem pe șosele, MAN a plecat într-un turneu de prezentare prin șase țări europene. Caravana a vizitat Germania, Italia, Polonia (unde a fost filmat acest clip) și Belgia, astăzi este în Spania, iar săptămâna viitoare va ajunge în Franța. Prin urmare, să vedem cum funcționează sistemul de camere MAN OptiView!

MAN nu a înlocuit doar oglinzile laterale, ca Mercedes, ci a montat o cameră și pentru partea din față a camionului, la fel ca DAF. În schimb, în cazul sistemului OptiView, imaginile de la această cameră sunt prezentate pe ecranul sistemului multimedia, și nu pe un monitor suplimentar montat pe partea pasagerului.

VEZI ȘI: Primele camioane cu 5 axe din noua generație MAN TGS

Imaginea din fața camionului se activează automat când se selectează modul D. Apoi, dacă șoferul nu o dezactivează manual, ea va rămâne pe ecranul din apropierea volanului până când camionul depășește viteza de 50 km/h. Imaginea poate fi pornită și stând pe loc, cu ajutorul unui buton dedicat. Ecranul sistemului multimedia poate afișa și imaginile de la o cameră pentru mersul cu spatele, disponibilă opțional.

Pentru laterale, MAN a ales o soluție cu ecrane foarte late și un unghi de vizibilitate foarte larg. Imaginea cu unghi larg nu este prezentată separat, sub cea de vizibilitate normală, ca la Mercedes și DAF. În schimb, imaginea este împărțită în două, dar pe verticală.

Cum funcționează sistemul de camere MAN OptiView (VIDEO)

În prima parte vedem de-a lungul camionului, ca într-o oglindă normală, cu o calitate a imaginii extrem de bună. În a doua jumătate apare o vedere la câțiva metri în lateralul camionului, mai mult decât la orice oglindă de unghi larg. Totuși, aici imaginea pare puțin curbată, distorsiunile apărând din cauza compunerii cadrelor de la mai multe lentile.

Deși soluția necesită ceva timp de acomodare, ea prezintă avantajul că șoferul trebuie să se uite într-o singură parte pentru a primi toate informațiile necesare. Șoferul trebuie să se obișnuiască și cu ecranele mult mai late decât oglinzile clasice.

O altă noutate MAN este posibilitatea de a mări sau micșora imaginea prezentată pe ecranele laterale. Soluția este ideală pentru manevrele în spații foarte înguste sau pentru a vedea mai bine un obstacol de mici dimensiuni. Focusarea și defocusarea se fac cu ajutorul butoanelor montate pe ușa șoferului.

Din aceeași categorie...

Back to top button