
Cum funcționează un camion electric Scania, în opt pași, cu întregul sistem de propulsie, de la baterie la roți.
Cum funcționează un camion electric: Bateriile
Procesul începe de la pachetul de baterii, care stochează energia electrică. Bateriile folosite de camioanele electrice Scania au celule NMC, produse cu o amprentă de mediu minimă.
Capacitatea pachetelor de baterii trebuie optimizată pentru aplicația de transport și rutele vehiculului.
Invertorul/convertorul de putere
Curentul continuu (DC) stocat în baterii trebuie convertit în curent alternativ (AC) pentru a alimenta motorul electric. Aceste transformări sunt realizat de invertor sau convertor.
Motoarele alimentate cu AC sunt utilizate în mod comun la vehiculele electrice datorită eficienței lor, a densității de putere și a controlului mai bun asupra turației.
Cum funcționează un camion electric: Motorul electric
Electricitatea AC convertită este furnizată mașinii electrice (motorului electric). Camioanele BEV Scania folosesc motoare sincrone cu magnet permanent. Motorul convertește energia electrică în energie mecanică prin intermediul câmpului magnetic din stator, indus de curentul alternativ, care la rândul său face să se învârtă rotorul margnetizat permanent.
Scania oferă în prezent trei mașini electrice, cu puteri continue de 230, 400 și 450 kW. Combinația dintre magneții puternici și voltajul înalt garantează nivelurile înalte de putere și cuplu.
Cum funcționează un camion electric: Cutia de viteze
Sistemul de propulsie electrică al Scania include o transmisie ce optimizează cuplul și puterea livrate la roți. Spre deosebire de autoturismele electrice, care adesea pot opera eficient cu o transmisie cu o singură treaptă, vehiculele grele au nevoie de mai multe rapoarte pentru putea distribui cuplul înalt la diferite viteze.
În prezent, mașinile electrice Scania includ transmisii cu două viteze (urban), patru viteze (regional) și șase viteze (regional și aplicații grele).
Axul cardanic, diferențialul și axele
Puterea de la motorul electric este trimisă la roți prin intermediul unui ax cardanic, a diferențialului și punților spate.
Experiența vastă a Scania în dezvoltarea de sisteme de propulsie eficiente, software și axe proprii, au dus și la o bună integrare a motoarelor electrice cu cutiile de viteze și axele dedicate, pentru a optimiza eficiența și performanța pentru orice aplicație de transport.
Cum funcționează un camion electric: Frânarea regenerativă
O trăsătură definitorie a vehiculelor BEV este abilitatea de a recupera energia de frânare. În timpul frânării sau rulării libere, motorul electric funcționează invers, acționând ca un generator. El transformă energia cinetică în energie electrică, trimisă înapoi în baterii, îmbunătățind eficiența sistemului.
Economiile de energie prin recuperare depind de tipul operațiunii. Cele mai bune scenarii sunt operațiunile urbane și relieful deluros, care necesită mai multă frânare. În aceste condiții, eficiența energetică poate fi îmbunătățită cu aproximativ 30% sau chiar mai mult, prin recuperarea energiei cinetice.
Roțile
Pasul final este transferul puterii la roți, propulsând camionul înainte. Sistemul de propulsie al unui camion electric cu baterii (BEV) transferă în mod uzual de două până la de patru ori mai multă energie la roți decât un motor cu combustie.
Astfel, nivelul de eficiență al unui camion BEV este de aproximativ 85-90%, în timp ce camioanele cu motoare cu combustie au adesea un randament de aproximativ 35%.
Sisteme de administrare și control
În fine, întregul proces din sistemul de propulsie al unui camion electric Scania este administrat și controlat de unitatea ECU și sistemul BMS de administrare a bateriei.
Aceste sisteme monitorizează și optimizează diverși parametri, precum temperatura bateriei, starea de încărcare și distribuția puterii, pentru a garanta o operare eficientă și sigură.