SigurantaȘtiri

Cum modelează Volvo Trucks siguranța activă a camioanelor viitorului

Siguranța activă este următorul pas al suedezilor de la Volvo Trucks, atunci când vine vorba de siguranță rutieră.

Cunoscuți pentru importanța pe care o dau siguranței rutiere, inventatorii centurii de siguranță aveau nevoie de o facilitate care să ducă testarea noilor sisteme de siguranță activă la un alt nivel.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Așa a apărut în Suedia – țara cu cele mai puține accidente rutiere cu urmări grave din lume – cel mai avansat mediu de testare la scară largă a sistemelor de siguranță activă din lume, denumit AstaZero.

Facilitatea a fost deschisă în august 2014, iar Volvo Trucks speră să-și consolideze poziția de lider mondial în domeniul tehnologiilor de siguranță activă și al vehiculelor inteligente.

Cercetarea este adesea crucială.

Conform ultimului raport global privind siguranța rutieră, aproximativ 1.2 milioane de persoane sunt ucise în fiecare an în accidente rutiere din întreaga lume, iar peste 50 de milioane sunt rănite grav.

În legătură cu mediul urban creat pe circuitul AstaZero, există tot felul de drumuri cu trafic în cadrul unei infrastructuri moderne.

O autostradă cu o lungime de 5.7 km înconjoară întreaga facilitate, iar în centrul este o pistă de accelerare de 700 de metri, cu patru benzi care conduc spre o zonă de mare viteză. Practic, o mare de asfalt.

Un posibil scenariu de trafic ar putea fi acela în care un ansamblu rutier de 40 de tone încearcă să vireze dreapta într-o intersecție, iar un copil apare brusc în fața lui. Grație sistemelor avansate de siguranță activă, camionul oprește înainte să lovească copilul.

Accesul la aceste medii de trafic natural este esențial în dezvoltarea de către Volvo Trucks a viitoarelor sisteme de siguranță activă, foarte complexe, care necesită testare avansată înainte de a fi complet sigure pentru utilizare.

Pe AstaZero, Volvo Trucks poate vedea limitele sistemelor în condiții de maximă siguranță, ceea ce reduce mult timpul de dezvoltare și elimină multe necunoscute.

În timpul procesului de dezvoltare, sistemul trebuie lăsat să eșueze și să lovească o mașină balon sau un manechin de teste. Mai mult, Volvo Trucks se gândește serios să folosească roboți pentru a îmbunătăți acuratețea și repetabilitatea testelor. Într-un mediu de trafic din lumea reală, acest lucru nu ar fi posibil.

Cum modelează Volvo Trucks siguranța activă a camioanelor viitorului

Spre deosebire de sistemele de siguranță pasivă (centura de siguranță, airbag-ul) care ne salvează viața în momentul producerii accidentului, sistemele de siguranță activă au menirea de a preveni accidentele prin sprijinirea șofer, furnizându-i informații sau chiar intervenind prompt asupra vehiculului înaintea șoferului.

Avertizare la coliziune cu frânarea de urgență și suportul la schimbarea benzii de mers, sunt doar câteva exemple de sisteme de siguranță activă.

Din cercetarea accidentelor, reiese că cel mai des acestea sunt provocate de neatenția șoferilor la drum. De altfel, factorul uman este responsabil pentru 9 din 10 accidente rutiere.

Dar asta nu înseamnă că șoferul este de fiecare dată de vină, ci situațiile de trafic pot fi foarte complexe.

Din 2014, atunci când circuitul AstaZero a devenit funcțional, Volvo Trucks și-a dedicat foarte mult timp proiectului de cercetare “Non-hit car and truck”. Proiectul este o colaborare cu Volvo Cars, unde vehiculele care folosesc camere și senzori radar scanează mediul urban pentru a evita coliziunea cu acele obiecte moi care pot fi dificil de detectat pentru șoferul de camion, cum ar fi bicicliștii și pietonii.

În ciuda faptului că inovațiile testate la AstaZero par să țină de domeniul science fiction, tehnologia este foarte reală. Testele “Non-hit car and truck” au dat rezultate foarte promițătoare până în prezent.

Volvo Trucks are deja standardizate sisteme de siguranță activă care îndeplinesc cerințele legale de ceva timp.

Cel mai recent și cel mai discutat sistem, Volvo Collision Warning with Emergency Brake (avertizarea de coliziune cu frânare de urgență) – constă, într-o combinație de radar și cameră. Când sistemul detectează vehiculele din față care se află în staționare sau se mișcă încet, șoferul este avertizat de semnalele sonore și luminoase. Dacă nu există nicio reacție din partea acestuia, sistemul frânează automat – la început ușor, apoi cu forță maximă până când camionul se oprește complet și a evitat coliziunea.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate în dezvoltarea tehnologică, acesta nu este răspunsul complet la problema siguranței rutiere.

Trebuie să recunoaștem faptului că siguranța rutieră nu are legătură exclusivă cu tehnologia, ci și o problemă socială.

Conform raportului WHO, mai multe țări au redus în ultimii ani numărul de accidente rutiere. Un factor crucial este tehnologia care a îmbunătățit siguranța vehiculelor, alte eforturi au fost depuse la nivel național prin viziuni de zero accidente.

via Volvo Trucks

Din aceeași categorie...

Back to top button