SafeFleet: Cum poți avea control asupra noilor obligații fiscale din UE (P)

Pentru transportatorii români dinamica pieței vest-europene își va face simțite efectele și în 2018.
Printre primele modificări care vor fi în vigoare încă din primele zile ale anului următor se remarcă o nouă taxă anunțată de statul francez cu câteva luni în urmă.
Noua taxă va avea o valoare de 40 de euro per fiecare șofer detașat și va fi introdusă pentru a asigura administrarea platformei SIPSI.
Pentru neîndeplinirea noilor obligații fiscale angajatorii din transport care au personal detașat în această țară riscă suspendarea accesului la serviciu și o amendă cu o valoare maximă de 2000 euro pe angajat (4000 euro în caz de recidivă în același an).
În timp ce Franța și Germania își definitivează politicile financiare în raport cu piața din Europa de Est și o serie de alte țări par din ce în ce mai interesate să le urmeze exemplu (vezi Lista completă a țărilor din UE cu legi speciale pentru transportatori), transportatorii români caută soluții pentru a se menține competitivi și a-și asigura profitabilitatea.
Vă dați seama că trebuie să ne aliniem. Vom face tot posibilul să minimizăm eventualele costuri suplimentare și cumva să integrăm această nouă taxă astfel încât să nu fie o problema pentru noi ca și firmă, cheltuială și cuantumul cheltuielii și să încercăm să ne deschidem față de clienții noștri să le explicăm și să obținem probabil un venit suplimentar pentru a acoperi și aceste costuri”, Marian Șchiopu – administrator flotă Dumagas Transport.
Într-un interviu acordat în cadrul evenimentului SafeFleet User Forum Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), și Delia Chiș, directorul de vânzări SafeFleet pe România au explicat care sunt cele mai bune soluții pe care companiile de transport le pot aborda pentru a face față din mers schimbărilor legislative și fiscale din vestul Europei.
“Suntem mult mai activi și mai harnici în ceea ce privește transportul de marfă – pentru că acesta a deranjat cel mai tare Europa – le-am luat din clienți, lucrăm mai ieftin, mai bine, mai mult și, ca atare, lucrurile s-au îndreptat pe o direcție total greșită, din punctul meu de vedere, și în contradicție cu ceea ce a stat la baza fondării Uniunii Europene. […] Eu recomand tuturor, mai ales într-o lipsă acută de resursă umană, să implementeze aplicații inteligente, să integreze module separate de aplicații într-una singură – e foarte important acest lucru – iar resursa umană care se eliberează de anumite presiuni din punctul de vedere al activității zilnice să fie folosită în partea de dezvoltare logistică, dezvoltare operațională, elemente de valoare adăugată pe care le pot găsi”, Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români De Transport (FORT).
Platforma SafeFleet generează rapoarte automat pe baza sistemului de monitorizare care este montat în interiorul mașinilor, fără ca factorul uman să le influențeze.
“Având în vedere că șoferii, în momentul în care tranzitează sau efectiv descarcă sau încarcă în țările respective, trebuie să facă dovada autorităților străine, câte ore au petrecut acolo și dacă și-au plătit șoferii conform legii Macron (de exemplu), prin platforma SafeFleet noi venim în sprijinul transportatorilor cu rapoarte care sunt generate automat, fără un factor uman care să le influențeze. Aceste rapoarte sunt generate automat pe baza sistemului de monitorizare care este montat în interiorul mașinilor”, Delia Chiș, directorul de vânzări SafeFleet pe România.
În prezent, pentru a se asigura că nu se generează costuri suplimentare cu flota (inclusiv cele rezultate din amenzi), managerii pot opta să utilizeze funcționalități telematice care le asigură un control eficient și în timp real asupra activității șoferilor, rapoarte complete în regiunile de interes, alerte Geofence, etc.