Știri

Cum se comportă rezervoarele de CNG (gaz natural comprimat) la incendiu

Mulți șoferi au temeri privind siguranța la bordul camioanelor alimentate cu gaz. Un incident petrecut de curând în Canada arată însă că rezervoarele de CNG sunt cel puțin la fel de sigure ca cele de motorină în caz de incendiu.

Duminica trecută, un incendiu major a izbucnit în parcarea companiei canadiene CAT Transport. Au fost afectate 12 camioane: 7 camioane alimentate cu CNG au ars complet, iar alte 5 parțial. Cazul a generat un interes uriaș, astfel încât compania a emis o declarație oficială despre comportamentul rezervoarelor de CNG în incendiu.

Transportatorul canadian pretinde că gazul a ajutat de fapt la ținerea sub control a focului. Deoarece CNG este mai ușor decât aerul, el s-a disipat în atmosferă aproape imediat și nu a alimentat suplimentar incendiul.

VEZI ȘI: Ness Project Europe operează prima flotă de camioane IVECO Stralis NP 460 alimentate cu CNG din România

De asemenea, instalația de CNG a ajutat la reducerea presiunii, fără să cauzeze o explozie. Conform companiei de transport, prezența carburantului gazos nu a cauzat daune suplimentare. În plus, spre deosebire de un camion diesel cuprins într-un incendiu, nu există posibilitatea unei scurgeri de combustibil.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în incediu, a cărui cauză este încă necunoscută.

Cert este că transportatorul canadian și-a modificat camioanele CNG, adăugându-le un sistem suplimentar de propulsie electrică. Mici motoare electrice au fost montate pe una dintre axele spate, acestea fiind alimentate de o baterie de 8 kWh. Motoarele dezvoltă 120 CP și sunt proiectate pentru a susține motorul CNG produs de Cummins la plecarea de pe loc și în timpul urcărilor.

Din aceeași categorie...

Back to top button