Cum se vor schimba regulile de cabotaj din UE de la 21 februarie

Începând de la 21 februarie, regulile de cabotaj din UE se schimbă prin introducerea unei perioade de pauză de 4 zile, după efectuarea operațiunilor de cabotaj permise.
Luna februarie vine cu o nouă etapă în aplicarea noilor reguli din Pachetul de Mobilitate. De la 2 februarie au intrat în vigoare Directiva Detașării și obligativitatea introducerii manuale a codului țării noi la graniță. De la 21 februarie, pe lângă obligativitatea întoarcerii camioanelor în țara de înmatriculare la maxim 8 săptămâni, se vor aplica și noi reguli privind operațiunile de cabotaj din UE.
Noile proceduri prevăd că, după ce au efectuat maxim 3 operațiuni de cabotaj (transport național efectuat în altă țară) în 7 zile într-o țară, camioanele trebuie să părăsească acea țară (transport internațional) sau să ia o perioadă de pauză de 4 zile. În timpul zilelor de pauză dintr-o anumită țară, camioanele pot efectua operațiuni de cabotaj în alte țări.
La verificarea noilor reguli vor fi folosite și codurile țărilor introduse în tahograful digital, pentru a demonstra când a intrat și ieșit un anumit camion dintr-o anumită țară. De asemenea, în timpul operațiunilor de cabotaj, șoferii trebuie plătiți cu cel puțin salariul minim din țara respectivă.
La controale pot fi verificate nu doar cursele de după operațiunea internațională cu care s-a intrat în respectiva țară, ci și toate cursele efectuate cu 4 zile înainte de respectiva operațiune internațională. În cursul controlului în trafic, șoferul poate contacta sediul central, managerul de transport sau orice altă persoană sau entitate pentru a furniza, înainte de terminarea controlului, dovezile necesare.
VEZI ȘI: Ghid practic privind detașarea șoferilor sub Directiva (EU) 2020/1057
Statele membre UE pot introduce reguli de cabotaj speciale privind operațiunile de transport rutier din cadrul transportului combinat (rutier-feroviar sau rutier-maritim). Astfel, poate fi prelungită perioada de 7 zile în care se pot efectua operațiuni de cabotaj, poate fi crescut numărul de operațiuni de cabotaj permise sau poate fi redusă perioada de pauză de 4 zile.
Cel puțin de două ori pe an, statele membre vor face controale concertate în trafic asupra operațiunilor de cabotaj. Aceste controale se efectuează în același timp de către autoritățile naționale responsabile cu asigurarea respectării normelor în domeniul transportului rutier în două sau mai multe state membre, fiecare autoritate națională acționând pe propriul teritoriu. Statele membre pot combina aceste activități cu cele prevăzute la articolul 5 din Directiva 2006/22/CE.
Noutățile introduse de Regulamentul (UE) 2020/1055 pot fi găsite aici.