Cursă de 3.000 km cu un camion electric, cu 20 de tone de marfă

Compania elvețiană Krummen Kerzers a efectuat recent o cursă record cu un camion electric, de 3.000 km, cu 20 de tone de marfă.
Modelul folosit de Krummen Kerzers a fost un Volvo FH Electric, cu cabină de dormit Globetrotter și motoare de 490 kW (666 CP). Autonomia camionului este de aproximativ 300 km, iar bateriile se pot încărca la puteri de până la 250 kW.
În mod normal, acest camion este folosit pe drumurile din Elveția, unde autonomia relativ limitată nu este o problemă, datorită distanțelor scurte și a rețelei extinse de stații de încărcare. Totuși, compania a decis că acest camion poate efectua și curse mai lungi.
Astfel, la 16 ianuarie, camionul electric al lui Krummen Kerzers a plecat de la Zurich spre Valencia (Spania), pentru a prelua o încărcătură de 20 de tone de portocale cu care să se întoarcă în Elveția. În plus, la volanul camionului s-a aflat Balint Schnell, un șofer care până atunci nu mai condusese camioane electrice, iar în plus nu mai fusese niciodată în Spania.
VEZI ȘI: Camioane electrice ce pot fi comandate în România în 2023
Pentru a putea efectua această cursă de 3.000 km cu un camion electric, compania a studiat atent ruta, în special din perspectiva punctelor de încărcare disponibile. Estul Spaniei a fost regiunea cea mai problematică, deoarece pentru ultima etapă, de după Barcelona, numărul de stații de încărcare disponibile a fost foarte mic.
La penultima încărcare înainte de Valencia, camionul a ajuns la stație cu doar câteva procente din baterie rămase, după ce sistemul intrase în modul de economisire a energiei. În plus, șoferul a fost nevoit să facă un număr mare de decuplări și recuplări, pentru a intra în stația de încărcare doar cu capul tractor.
Din această cauză, cursa a durat cu o zi mai mult decât la bordul unui camion diesel, potrivit anunțului companiei de transport. Plecat de la Zurich la 16 ianuarie, camionul a ajuns la Barcelona la 18 ianuarie și pe 19 la Valencia, iar pe 23 ianuarie a revenit la Zurich. Astfel, cursa a durat în total 7 zile, inclusiv o pauză de 24 de ore.
În final mai rămâne doar să spunem că un astfel de cap tractor electric pentru combinații de 40 de tone va fi livrat în curând și în România.