Unde trebuiesc plătite asigurările sociale ale șoferilor de camioane?

Unde trebuiesc plătite asigurările sociale ale șoferilor de camioane?
Unde trebuiesc plătite asigurările sociale ale șoferilor de camioane, angajați să transporte marfa la nivel internațional? Răspunsul la această întrebare va fi dat, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiție.

Curtea Europeană de Justiție trebuie să dea o decizie referitoare la companiile care fac transport internațional de marfă, mai exact unde trebuie să plătească acestea asigurările sociale: în țara de unde este compania, în țara de unde este șoferul sau în țara unde are activitate acesta?

Unde trebuiesc plătite asigurările sociale ale șoferilor de camioane?

Situația a devenit o temă de discuție după ce mai mulți șoferi de camione cu reședința în Olanda au fost angajați ai firmei cipriote AFMB. Șoferii locuiesc în Olanda, fac transport în această țară, dar și în alte țări din Uniunea Europeană.

AFMB a spus că asigurările sociale se plătesc în Cipru, ținând cont că este compania angajatoare, chiar dacă șoferii de camioane au prestat serviciile în alte țări, inclusiv în țara de reședință.

Reprezentanții de stat din Olanda sunt însă de altă părere și susțin că taxele trebuie plătite în Olanda.

Răspunsurile la toate aceste întrebări vor fi date de Curtea Europeană de Justiție, după ce compania cipriotă, dar și autoritățile olandeze au cerut clarificări ale legislației.

VEZI ȘI: Negocieri eșuate între Parlamentul European și Consiliu în privința Pachetului de Mobilitate

Conform președintelui Curții Europene de Justiție, obiectivul legislației Uniunii Europene este ca aceste plăți să se facă într-un singur loc, să se evite dubla impunere și, mai ales, să se evite faptul ca șoferul să nu beneficieze de asigurările sociale în caz de nevoie.

Unde trebuiesc plătite asigurările sociale ale șoferilor de camioane?

Compania cipriotă a plătit salariile șoferilor din Olanda, dar prin intermediul unor companii olandeze care au subcontract serviciile acestora prin intermediul AFMB. Astfel banii au ajuns la șoferi prin companii olandeze, dar AFMB a plătit asigurările sociale din conturile proprii în Cipru.

Situația în cauză este una mult mai complicată, dar președintele Curții Europene de Justiție a recunoscut că nu este singurul caz și că trebuie să existe o claritate mai mare, atât în ceea ce privește legislația referitoare la plata asigurărilor sociale, dar și la modul în care pot opera companiile de transport și logistică din Uniunea Europeană.

Decizia Curții Europene în acest caz se va da cel mai probabil în prima parte a anului viitor și, cel mai probabil, va influența decisiv modificările din legislația Uniunii Europene pe această temă pentru ca situațiile de genul acesta să nu se repete.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.