EconomicTop News

Războiul din Ucraina: Daimler Truck renunță definitiv la orice cooperare cu rușii de la Kamaz

După aproape doisprezece ani de cooperare, Daimler Truck suspendă toate activitățile cu producătorul rus de vehicule comerciale Kamaz, scrie publicația germană Handelsblatt.

În fața criticilor severe primite în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Daimler Truck a luat decizia de a suspenda orice cooperare cu Kamaz, cel mai mare producător de camioane din Rusia. De asemenea, producătorul german va renunța la cele 15 procente pe care le deține în Kamaz.

Războiul din Ucraina: Daimler Truck renunță definitiv la orice cooperare cu rușii de la Kamaz

Ca urmare a invaziei din Ucraina, nici un camion nu va fi construit în societatea mixtă „DK RUS” și componentele nu vor mai fi furnizate către Kamaz, a declarat Daimler Truck.

Cel mai mare producător de vehicule comerciale din lume reacționează la criticile aspre la adresa alianței cu rușii. La urma urmei, Kamaz nu este doar principalul producător de camioane și autobuze din Rusia, ci a echipat armata țării cu vehicule blindate de ani de zile.

VEZI ȘI: Camion electric de serie eActros folosit de Dachser în Stuttgart

„Suntem consternați de violența militară din Ucraina, de suferința oamenilor și suntem foarte îngrijorați de pacea în Europa”, a spus Martin Daum, CEO al Daimler Trucks, într-un email intern trimis la peste 100.000 de angajați din întreaga lume.

Conform lui Martin Daum, cooperarea dintre Daimler Truck și Kamaz s-a limitat întotdeauna la producția de camioane civile.

Producătorul rus Kamaz a refuzat să comenteze.

Kamaz se află pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, iar retragerea Daimler Truck ar putea aduce producătorul din Naberezhnye Chelny, Tatarstan, în pragul falimentului. De asemenea, producătorul rus de armament Rostec, care deține 49,9% din acțiunile Kamaz, este și el afectat de sancțiunile impuse Rusiei.

Un alt acționar al Kamaz este Avtoinvest Limited, o companie înregistrată în Cipru, care deține 23,54% din acțiuni. Beneficiarii reali ai acestei companii nu au fost niciodată dezvăluiți, însă, conform Panama Papers, aceasta ar aparține lui Sergei Pavlovich Roldugin, violoncelist și apropiat a lui Vladimir Putin.

Context

Forțele ruse au invadat Ucraina săptămâna trecută, confirmând cele mai mari temeri ale Occidentului cu cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Din aceeași categorie...

Back to top button