Camioane

Daimler Trucks învață camioanele să efectueze plăți electronice

Daimler Trucks avansează în mod constant digitalizarea camioanelor sale cu scopul de a ușura activitatea șoferilor și a eficientiza procesele de lucru pentru transportatori.

Un domeniu de dezvoltare în acest context este capacitatea camioanelor de a comunica în mod autonom cu alte vehicule și echipamente, respectiv de a efectua tranzacții din punct de vedere juridic, cum ar fi diferite plăți electronice.

Daimler Trucks învață camioanele să efectueze plăți electronice

Cu nou creatul Truck-ID, asociat unui Truck Wallet, experții Daimler Trucks au creat premisele corespunzătoare de efectuare a unor astfel de tranzacții, ca parte a unui proiect pilot, prima plată automată fiind efectuată la o stație de încărcare pentru vehicule electrice.

Camioanele pot indentifica singure echipamente compatibile Truck-ID ca și cum ar avea propria carte de identitate integrată și pot oferi o semnătură unică pentru procese specifice.

Truck Wallet funcționează ca o platformă de tehnologie și un program de utilizator central pentru toate aplicațiile care pot accesa Truck-ID în diverse scopuri.

Truck-ID și Truck Wallet – ambele aflate în prezent în faza de concept – sunt stocate ca programe software criptate într-un procesor criptografic, parte a Truck Data Center, unitatea centrală de control a telematicii noului Mercedes-Benz Actros.

Daimler Trucks învață camioanele să efectueze plăți electronice

Conform oficialilor germani, ținta este ca, în viitor, camioanele să poată să efectueze plăți electronice în diferite domenii de aplicare. Spre exemplu, să plătească taxele de drum sau carburantul.

Astfel, șoferii se pot concentra în ceea ce privește sarcinile lor reale de conducere, în timp ce companiile de transport beneficiază de o reducere semnificativă a activității de administrare și procese mai sigure. Spre exemplu, un astfel de sistem face practic imposibilă fraudarea cardurilor de combustibil.

Truck Wallet poate păstra bani și carduri, la fel ca un portofel real
Întocmai ca un portofel real, Truck Wallet poate păstra bani pentru a efectua plăți, respectiv carduri de carburant și loialitate – toate sub formă digitală.

Informațiile electronice, care includ și orice bani adăugați, sunt stocate direct în Truck Wallet și pot fi apoi transferate către alte echipamente printr-o conexiune Wi-Fi. Acest proces este securizat prin multiple verificari efectuate de un sistem online. Tehnologia radio este o componentă a Truck Data Center.

Truck-ID “semnează” digital toate procesele Truck Wallet
Pe lângă automatizarea proceselor, cel mai mare avantaj al efectuării tranzacțiilor cu Truck Wallet vine în combinație cu Truck-ID, atribuit unic fiecărui camion.

Truck-ID semnează digital toate procesele “portofelului electronic” și servește ca o confirmare a faptului că tranzacțiile au fost efectiv efectuate cu respectivul camion, legitimându-le totodată.

VEZI ȘI: Propuneri de modificare a Codului Rutier din Germania

În combinație cu datele specifice telematice care sunt stocate suplimentar, cum ar fi locația actuală a camionului, acest sistem oferă transportatorilor și partenerilor lor de afaceri un nivel ridicat de protecție împotriva fraudei.

Generarea individuală a ID-ului fiecărui camion se realizează folosind o procedură criptografică asimetrică dovedită. Astfel, componenta secretă a Truck-ID este necunoscută atât pentru Daimler Trucks, cât și pentru furnizorii procesorului și a Truck Data Center-ului, respectiv transportatorilor.

Succes în implementarea pilot a plăților automate
În cooperare cu Commerzbank și principalul „incubator” de cercetare și dezvoltare, Daimler Trucks a efectuat un proces de plată complet automatizat cu noul sistem de pe camion.

Pentru asta, nu a fost nevoie de un camion produs de la zero. Ca parte a testării pilot, componentele de pe camion – în special Truck Data Center-ul, inclusiv Truck-ID-ul și Truck Wallet-ul – au fost suficiente pentru efectuarea plății.

În prezent, Commerzbank este singura bancă din Germania care a dezvoltat un sistem de plată electronică în acest scop. Acesta se bazează pe Corda, care este o tehnologie consacrată pentru platforme blockchain pentru tranzacții.

Ca parte a procesului de plăți, în “portofelul camionului” se adaugă bani reali în formă digitală criptată, denumiți e-euro. După efectuarea unei plăți, banii sunt identificați în mod unic datorită ID-ului camionului și sunt apoi transferați destinatarului.

Daimler Trucks învață camioanele să efectueze plăți electronice

Destinatarul poate apoi solicita Commerzbank să transfere acești bani electronici înapoi în cont propriu. Tranzacția este validată și stocată online de către Corda. În acest fel, proprietarul camionului poate urmări dacă unul dintre vehiculele sale a efectuat o plată.

Acest proces este deja legal astăzi, deoarece sistemul îndeplinește toate cerințele Autorității Federale de Supraveghere Financiară din Germania (BaFin).

Ca parte a acestui lucru, numerarul electronic este acoperit printr-un cont de facturare la Commerzbank, putând fi astfel depistate orice tranzacții suspecte și, în caz de îndoială, transmise la BaFin.

O gamă largă de aplicații
Există o gamă largă de aplicații posibile suplimentare pentru Truck-ID și Truck Wallet, de la plata taxelor de drum pentru camioane,procese de transport, controlul și facturarea subcontractanților și prelucrarea contractelor de leasing pentru vehicule și a contractelor de utilizare pe termen scurt.

Pe viitor, Daimler Trucks va continua să dezvolte Truck-ID și Truck Wallet împreună cu partenerii, planificând deja testarea ulterioară a tehnologiei.

Din aceeași categorie...

Back to top button