Știri

Danemarca a aprobat sistemul de taxare pe kilometru

Parlamentul din Danemarca a aprobat la începutul lunii iunie noul sistem de taxare pe kilometru pentru camioane, care se va aplica din 2025.

În ciuda protestelor transportatorilor, Danemarca a aprobat proiectul sistemului de taxare pe kilometru, care va provoca taxe de drum de câteva ori mai mari pentru majoritatea camioanelor.

Danemarca a aprobat sistemul de taxare pe kilometru

Astfel, de la 1 ianuarie 2025, noua taxă bazată pe distanța parcursă și emisiile de CO2 va fi obligatorie în Danemarca pentru toate camioanele de peste 12 tone. O a doua etapă va fi de la 1 ianuarie 2027, când taxa va fi plătită de toate vehiculele de marfă de peste 3,5 tone.

Tariful mediu pe kilometru va fi de 1,3 coroane daneze, adică aproximativ 17 eurocenți. Tariful efectiv va depinde însă de emisiile de CO2 ale vehiculului, astfel încât vehiculele mai vechi vor plăti mai mult, în timp ce camioanele electrice vor fi scutite pentru început de taxa de drum.

VEZI ȘI: IRU: UE continuă să nu găsească o soluție la blocajul din pasul Brenner

Sistemul de taxare pe kilometru va înlocui vinieta folosită în prezent în Danemarca, cu un preț fix pentru o anume perioadă de timp.

De exemplu, vinieta anuală pentru un camion Euro VI cu cel puțin 4 axe costă 1.250 de euro. Cu noul sistem, același camion va plăti pentru un kilometraj anual de 100.000 km în Danemarca aproximativ 130.000 de coroane (17.450 de euro).

Din aceeași categorie...

Back to top button