In Focus

Amendă de peste 40.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca

Un șofer român de camion și angajatorul său, tot din România, au fost condamnați în Danemarca la plata unei amenzi totale de 44.000 de euro pentru manipularea tahografului.

Un șofer român de camion, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnat de tribunalul din Kolding (Danemarca) la plata unei amenzi de 119.000 de coroane daneze (16.000 de euro), pentru manipularea tahografului și anularea limitatorului de viteză al camionului, pentru a putea conduce mai repede și mai mult.

Amendă de peste 40.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca

În plus, acestuia i-a fost interzis să mai conducă vreun vehicul în Danemarca pentru următorii patru ani.

Faptele pentru care a fost condamnat șoferul român s-au petrecut în perioada 9 aprilie – 28 aprilie 2018, pe autostrada E45, unde acesta a fost oprit de organele de control de câte trei ori lângă Kolding, și tot de atâtea ori lângă Frøslev, Aarhus și Aalborg.

Înainte de judecarea cauzei în care era vizat, șoferul a precizat că se declară vinovat și a anunțat prin intermediul unui avocat din România că nu va fi prezent în fața instanței.

Probe la dosar
Autoritățile daneze au depus la dosar mai multe probe care au demonstrat fără echivoc faptele șoferului român.

Printre acestea s-au numărat transcrieri ale înregistrărilor tahografului și imagini din sistemul automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, care au demonstrat că vehiculul a circulat pe autostradă în momentele în care tahograful arată că șoferul se odihnește.

VEZI ȘI: PACCAR și Aurora vor dezvolta împreună camioane autonome

Prin urmare, a fost efectuată o expertiză tehnică a camionului, în urma căreia a rezultat faptul că tahograful era manipulat, iar limitatorul de viteză anulat, spune procuror de caz, Pernille Moesborg.

Și transportatorul român a fost amendat
Transportatorul român pentru care lucra șoferul a făcut și el cunoștință cu justiția daneză, fiind condamnat pe 27 februarie 2019, de către același tribunal, la plata unei amenzi de 210.000 de coroane daneze (aprox. 28.000 de euro).

Pentru a se asigura că amenda va fi plătită, autoritățile daneze au reținut camionul companiei, mai spune procurorul de caz.

Din aceeași categorie...

Back to top button