ȘtiriTop News

Danemarca, Franța și Austria controlează cel mai des salariile șoferilor

Danemarca, Franța și Austria se află în topul țărilor din Uniunea Europeană care verifică cel mai des dacă salariile șoferilor străini sunt în conformitate cu Pachetul de Mobilitate.

Autoritățile naționale au sarcina de a supraveghea transportatorii rutieri după ce Pachetul de Mobilitate a intra în vigoare în 2022. Acesta are rolul de a combate concurența neloială și dumpingul social din transportul rutier european și asigură, printre altele, că salariile șoferilor de camion sunt conforme cu statul membru în care aceștia conduc.

Guretruck, o organizație internațională specializată în transportul rutier, a analizat modul în care fiecare dintre țările UE a pus în aplicare partea din Pachetul de Mobilitate care se referă la salariile șoferilor de camion.

Adică, care sunt țările care solicită transportatorilor dovada că șoferii lor sunt detașați și, dacă este cazul, dacă sunt plătiți așa cum ar trebui să fie.

Astfel, cele trei țări care verifică cel mai des salariile șoferilor în conformitate prevederile Pachetului de Mobilitate sunt: Danemarca, Franța și Austria. La polul opus se află România, Polonia și Ungaria.

VEZI ȘI: Amenzi pentru termenele de plată ce depășesc 60 de zile, în Spania

De altfel, Agenția daneză pentru transporturi anunță că pentru 2022 vor fi deschise 276 de dosare de inspecție pentru a verifica dacă o companie străină a plătit corect salariile șoferilor detașați. Agenția precizează, de asemenea, că există 258 de companii diferite și că cifrele sunt din decembrie 2022.

Evaluare prin sistemul IMI

Evaluarea se face prin intermediul sistem IMI, o bază de date europeană comună pentru schimbul de informații. În Danemarca, această sarcină este îndeplinită de Administrația daneză pentru transporturi, asistată de poliție.

„În ceea ce privește întrebarea dacă verificările au „prins” transportatori care nu respectă regulile din Pachetul de Mobilitate, Agenția daneză pentru transporturi poate informa că, în acest moment, Consiliul nu a făcut o evaluare finală a tuturor controalelor, spune Benedicte Christoffersen, director adjunct pentru transport, vehicule și climă, Agenția daneză pentru transporturi.

În același timp, Agenția daneză pentru transporturi precizează că, în unele cazuri, a fost efectuată o evaluare preliminară, ceea ce dă naștere la informații suplimentare despre caz.

„Numai după ce se va face evaluarea finală în aceste cazuri, Agenția daneză de transport va putea oferi informații mai detaliate cu privire la numărul de transportatori care nu respectă normele privind plata corectă a șoferilor detașați”, spune Benedicte Christoffersen.

Din aceeași categorie...

Back to top button