Știri

Danemarca introduce controlul tahografelor de la distanță

În această lună, Danemarca a devenit a patra țară din UE care a testează controlul de la distanță al tahografelor camioanelor.

Primele controale de acest gen au fost realizate săptămâna trecută, de ofițerii Tungvognscenter Nord. Potrivit presei daneze, aceștia au folosit tehnologia DSRC (Dedicated Short Range Communication) pentru a controla tahografele camioanelor care treceau pe lângă parcarea Glenshøj din Hobro.

Danemarca introduce controlul tahografelor de la distanță

Articolul menționează că duba poliției care găzduia noua tehnologie și ofițerii era parcată pe banda de urgență. Totuși, nu se precizează dacă au fost depistați șoferi în neregulă. Danemarca este a patra țară din UE care a testează controlul de la distanță al tahografelor camioanelor, după Olanda, Germania și Polonia.

Teoretic, controlul de la distanță al tahografelor este posibil de la mijlocul anului 2019, când în UE a devenit obligatoriu a doua generație a tahografelor inteligente.

VEZI ȘI: BAG a anunțat amenzile pentru neintroducerea codului țării în tahograf

Totuși, până acum puțini producători au dezvoltat sisteme de control cu tehnologia DSRC. De asemenea, autoritățile de control din statele UE nu s-au grăbit încă să îmbrățișeze noua tehnologie.

Controlul de la distanță al tahografelor poate fi folosit doar pentru pre-verificarea vehiculelor, fără emiterea automată de sancțiuni. În schimb, doar vehiculele suspectate de nereguli vor fi oprite pentru verificări minuțioase.

Ca rezultat, autoritățile vor putea efectua controale țintite, pe baza unor suspiciuni concrete, și nu doar alegeri întâmplătoare ale vehiculelor în trafic. De asemenea, companiile și șoferii care respectă regulamentele ar trebui să sufere mai puține opriri neplanificate pentru controale.

Din aceeași categorie...

Back to top button