LegislatieTop News

Datele despre starea tehnică a camioanelor vor fi împărțite între statele UE

Începând cu luna mai, datele privind starea tehnică a camioanelor și autobuzelor vor fi împărțite între statele membre UE.

În 2018, au fost introduse noi reguli privind starea tehnică a camioanelor și autobuzelor, care impuneau 2.000 de sancțiuni administrative în cazul unor defecțiuni tehnice majore.

Anul trecut, aceste reguli au fost extinse, astfel că, începând din 2021 informațiile despre starea tehnică a camioanelor și autobuzelor să poată fi accesate pe întreg teritoriul UE.

Datele despre starea tehnică a camioanelor vor fi împărțite între statele UE

Astfel, proprietarii de vehicule de marfă de peste 3,5 tone, autocare și autobuze de peste 9 locuri, respectiv remorci și semiremorci de peste 3,5 tone, vor trebui să furnizeze numărul de identificare al vehiculului (VIN) la fiecare inspecție tehnică în trafic, pentru ca datele despre un posibil ”defect grav sau periculos” să poată fi procesate la nivel internațional.

Noile reguli privind datele privind starea tehnică precară vor intra în vigoare la început de mai, iar autoritățile statelor membre UE vor putea depune cereri de interogare a acestora.

VEZI ȘI: Reținerea permiselor ar putea fi recunoscută în toate țările Uniunii Europene

Noul sistem de control se va aplica în întreaga Uniune Europeană, precum și în Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda. Ideea principală este de a furniza informații despre inspecțiile tehnice din alte state.

De exemplu, dacă autoritățile germane opresc pentru control un camion cu defecțiuni tehnice înmatriculat în România, acestea pot interoga baza de date națională, pentru a vedea istoricul tehnic al vehiculului. În cazul depistării unor probleme tehnice, autoritățile germane pot cere omologilor români să efectueze o inspecție tehnică suplimentară asupra vehiculului.

Numărul VIN va fi utilizat pentru identificare și va fi înregistrat în protocoale de acum înainte.

Din aceeași categorie...

Back to top button