De la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare vinieta electronică în Bulgaria

De la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare vinieta electronică în Bulgaria
Începând cu prima zi din 2019, Bulgaria înlocuiește vinieta clasică cu un sistem de plată electronic pentru vehiculele comerciale cu o masă totală de peste 3.5 tone.

De la 1 ianuarie 2019, vehiculele comerciale cu masa totală mai mare de 3.5 tone vor putea plăti taxa de drum în Bulgaria numai electronic.

De la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare vinieta electronică în Bulgaria

Singura excepție este pentru camioanele care au deja un autocolant achiziționat în 2018 valabil și în 2019, care-l vor putea utiliza până la data de 15 august 2019, ora 23:59. După această dată, în Bulgaria, va intra în vigoare sistemul de taxare electronică a camioanelor bazată pe sistemul GNSS (Global Navigation Satellite System).

În cazul în care valabilitatea autocolantul depășește data de 15 august 2019, recomandarea autorităților bulgare este ca perioada rămasă să fie convertită în vinietă electronică.

Vehiculele care nu au o vinietă valabilă vor trebui să plătească o taxă de compensare care le va permite să călătorească doar în ziua respectivă.

Suma acestei taxe este de 23 de leva/zi, puțin peste 11 de euro/zi, atât pentru vehicule de până la 12 tone, cât și pentru vehicule cu masa totală mai mare de 12 tone, indiferent de clasa de poluare.

În caz de neplată, amendă este de 300 de leva (153.41 de euro).

Posibilități de achiziție multiple
Vinieta electronică poate fi achiziționată pe Internet prin intermediul bgtoll.bg, prin aplicația bgtoll App (disponibilă atât în Google Play cât și App Store) de la automatele din magazinele de vânzare cu amănuntul și birourile Agenției de Infrastructură, de la punctele de vânzare și de la birourile regionale ale Agenției de Infrastructură.

Pe lângă Agenția de Infrastructură Rutieră și Poliția Rutieră, controlul valabilității vinietei electronice poate fi făcut și de Agenția Vamală la punctele de frontieră și Agenția Fiscală Națională.

VEZI ȘI: Amendă de peste 70.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca

E-vinieta poate fi achiziționată încă din data de 17 decembrie 2018, iar conversia autocolantului în vinietă electronică poate fi efectuată pe site BGTOLL sau prin aplicația mobilă.

De la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare vinieta electronică în Bulgaria

Vigneta electronică devine valabilă în termen de 5 minute de la efectuarea plății în sistem. În cazul transferurilor bancare, trebuie să țineți cont că este nevoie de o perioadă de până la 48 de ore pentru a fi validate.

Valabilitatea vinietei electronice poate fi verificată atât pe site cât și prin intermediul aplicației mobile.

Tot de la 1 ianuarie 2019, va fi introdusă o vinietă pentru vehiculele grele care vor trebui să circule pe drumurile plătite din Bulgaria în weekend.

Follow #infotrucker