In Focus

De la 1 ianuarie, Ungaria obligă toți transportatorii rutieri să se înregistreze în platforma BIREG

De la 1 ianuarie 2021, Ungaria a introdus obligativitatea înregistrării în platforma BIREG a tuturor companiilor de transport rutier care efectuează transport internațional de mărfuri.

Pe 31 decembrie 2020, ministerul de resort din Ungaria a publicat în Monitorul Oficial o reglementare prin care, obligă toate companiile de transport rutier care dețin o licență comunitară să se înregistreze în platforma BIREG. Reglementarea vizează în principal companiile de transport rutier care efectuează transporturi extracomunitare cu autorizații CEMT și/sau autorizații bilaterale.

De la 1 ianuarie, Ungaria obligă toți transportatorii rutieri să se înregistreze în platforma BIREG

Reglementare este una care nu a ținut cont de propunerile asociațiilor patronale din transporturi, acela de a se înscrie în principiul liberei circulații a mărfurilor în spațiul intracomunitar, astfel ca, transportatorii rutieri care efectuează operațiuni de transport exclusiv în interiorul Uniunii Europene să fie exceptați de la înregistrarea în BIREG.

De asemenea, asociațiile cer totodată adaptarea formularului de înscriere în platforma BIREG și pentru operațiunile de cabotaj de pe teritoriul Ungariei.

”Prin lansarea platformei BIREG, politica și guvernul maghiar au compensat lipsa de protecție a pieței de transport de peste un deceniu”, a spus József Péter Ignácz, președinte al MKFE, atunci când a fost anunțat cadrul legal al sistemului BIREG.

Introducerea înregistrării electronice a licenței oferă autorităților maghiare un mai bun control asupra tuturor operațiunilor de transport efectuate în Ungaria, respectiv de a lua măsuri împotriva șoferului, proprietarului vehiculului sau chiar a expeditorului sau destinatarului mărfurilor în cazul unor nereguli.

VEZI ȘI: Daimler Trucks amendat în Statele Unite cu 30 de milioane de dolari

Odată cu introducerea obligației înregistrării, a amenzilor descurajante, a sechestrării eficiente a vehiculelor neînregistrate, respectiv introducerea răspunderii pentru expeditor și destinatar, a apărut o oportunitate istorică pentru consolidarea sectorului de transport din Ungaria, care a suferit pagube grave din cauza concurenței neloiale, spun oficialii MKFE.

În prezent, platforma BIREG nu este activă, astfel că, potrivit autorităților maghiare, cei care nu reușesc să se înregistreze sau cei care fac o înregistrare incorectă sau incompletă vor fi doar avertizați și informați cu privire la obligațiile lor.

Însă, de la 1 februarie 2021, lipsa înregistrării în sistemul BIREG va fi tratată în același mod ca și un transport neautorizat, implicând astfel aceeași sancțiuni.

Lipsa înregistrării în platforma BIREG atrage după sine o amendă de 800.000 HUF, iar dacă înregistrarea este incorectă sau incompletă amenda este de 300.000 HUF.

Ce se întâmplă dacă nu vă înregistrați în sistemul BIREG?

În perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2021După 1 februarie 2021
Înregistrarea este obligatorie în această perioadă!De la această dată, infractorii vor fi amendați!
În timpul controlului va fi verificată acuratețea și veridicitatea datelor înregistrate.În timpul controlului sunt verificate acuratețea, veridicitatea și exhaustivitatea datelor înregistrate.
În caz de neînregistrare, inspectorii înregistrează datele necesare.În absența oricărui element de înregistrare sau de trecere a frontierei, organele de control vor compensa datele lipsă și vor aplica o amendă.
Lucrătorii inspectorului rutier va informa și ajuta cu răspunsuri la orice întrebări care pot apărea.Cuantumul amenzii este egal cu amenda pentru transportul neautorizat și încălcările rezultate din utilizarea necorespunzătoare a licenței.
Compania și șoferul sunt conștienți de obligațiile care decurg din utilizarea sistemului .

Întrucât legislația impune, de asemenea, depozitelor de deșeuri să verifice confirmarea generată în sistemul BIREG – și începând din luna iulie 2021 utilizarea activă a sistemului electronic – utilizarea multiplă sau neregulată a autorizațiilor va fi complet exclusă pe piața maghiară de marfă.

Din aceeași categorie...

Back to top button