Știri

De la 1 martie 2020 intră în vigoare noul sistem de taxare în Bulgaria

De la 1 martie 2020, în Bulgaria, va intra în vigoare nou sistem de taxare electronică (e-Toll), care se aplică tuturor vehiculelor de peste 3.5 tone.

Acesta va fi unul similar cu cel din Ungaria, șoferii având posibilitatea să facă o plată în avans prin intermediul unui tichet de tranzit sau printr-un dispozitiv electronic de plată.

De la 1 martie 2020 intră în vigoare noul sistem de taxare în Bulgaria

În prezent, pe tot teritoriul Bulgariei se aplică o taxă de drum denumită vinietă care este obligatorie pentru toate vehiculele.

Noul sistem de plată se va adresa vehiculelor cu o masă totală mai mare de 3.5 tone și modalitatea de calcul a taxei va ține cont de următoarele: categoria vehiculului, numărul de axe, norma de poluare și distanța parcursă.

Viitorul sistem de taxare electronic va include mai multe opțiuni de plată: tichet de tranzit, dispozitiv prin satelit GNSS sau dispozitiv GPS.

În cazul tichetului de trazit, în momentul emiterii acestuia, șoferul trebuie să specifice punctul de plecare, puntul de destinație și maxim 4 puncte intermediare. La acestea se adaugă numărul de înmatriculare, țara de origine, categoria vehiculului, clasa de emisii, numărul de axe și dimensiunile vehiculului. Tichetul va avea o valabilitate de 24 de ore din momentul achiziției.

VEZI ȘI: Axxès testează în Germania aparatul de bord B’Moov pentru plata taxei de drum

Pentru plata acestuia, șoferii vor putea folosi mai multe sisteme: casele AIR (Administrația Rutieră Regională), terminal pentru autotaxare sau site web și aplicație de mobil.

Printr-un dispozitiv GNSS plata taxei se va face prin intermediul acestui aparat montat la bordul vehiculului. Aparatul va genera automat datele pentru calcularea taxei de drum.

Dacă se optează plata taxei printr-un dispozitiv GPS, este obligatoriu să dețineți un aparat înregistrat în baza de date AIR. Și în acest caz, sistemul va funcționa asemănător cu cel GNSS.

Din aceeași categorie...

Back to top button