Camioane

De la un spațiu funcțional la unul unic de trăit și muncit

Iveco Z Truck a fost unul din starurile celei de-a 66-a ediții a IAA Hanovra, cel mai mare târg de vehicule comerciale din lume, la care și noi am fost prezenți.

Și chiar dacă am scris despre Iveco Z Truck (găsiți aici), tot au mai rămas lucruri care merită spuse despre acest concept spectaculos al italienilor.

Camionul este proiectat în Italia, mai precis la centru de design al celor de la CNH Industrial. Liniile de design ale lui Iveco Z Truck sunt o declarație privind modul în care ar putea arăta viitorul pentru șoferii de camion. Forma futuristă a camionului ajută la îmbunătățirea aerodinamicii și siguranței dar în același timp permite obținerea unui spațiu unic de muncă și locuit.

De la un spațiu funcțional la unul unic de trăit și muncit

De asemenea, Iveco Z Truck te face să-ți imaginezi cum va fi viitorul, unul al condusului autonom care va prelua rolul conducătorului auto, astfel că, acesta va conduce mai puțin timp.

Conceptul permite șoferului să reconfigureze structura cabinei în conformitate cu utilizarea camion la momentul respectiv. Astfel, acesta poate alege între a conduce manual într-un context urban sau autonom pe autostrăzi. Atunci când este parcat, șoferul poate reconfigura interiorul cabinei, exploatând pe deplin avantajele ergonomiei și funcționalității.

Peretele din spate culisează automat, crescând lungimea spațiului interior cu 500 mm. Acest lucru permite utilizarea tuturor caracteristicilor și facilităților de care un șofer profesionist ar avea nevoie, cum ar fi un pat pliabil, duș, bucătărie, frigider, chiuvetă și sisteme de divertisment.

Interfața om-mașină este proiectată pentru a permite șoferului o vizibilitate totală de jur împrejur și pentru a-i furniza informațiile potrivite exact atunci când are nevoie. Informațiile cu privire la funcțiile camionului sunt proiectate pe un parbriz inteligent, care își modifică afișarea în funcție de ceea ce are nevoie șoferul la momentul respectiv.

VEZI ȘI: UE deschide o procedură de infringement privind emisiile

Aceasta include conectivitate activă cu anvelope Michelin, care oferă date în timp real referitoare la presiunea în anvelope, temperatură și uzură – informații care pot îmbunătăți în mod semnificativ siguranța șoferului.

Scaunul, volanul multifuncțional, pedalele și comenzile consolei formează o unitate de sine stătătoare, pentru a oferi un confort maxim la rulare.

Sistemul de aer condiționat oferă condiții ideale în jurul scaunului conducătorului auto, creând o “bulă climatică” care înconjoară postul de conducere, astfel încât șoferul să se bucure de condiții de temperatură ideale fără perturbații ale fluxului de aer. Am putea spune, un sistem de climatizare 360 de grade.

Iveco Z Truck sparge barierele constrângerilor actuale grație unui nou mod de abordare și a unor idei noi cu privire la eficiența energetică și recuperare căldurii reziduale, ergonomie, modul de interacțiune și comunicare dintre șofer și camion. Toate aceste noi idei sunt protejate de 29 de brevete.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button