TransDex

Definiții utile pentru profesioniștii din transporturi

Mai jos regăsiți explicațiile la câteva din cuvintele uzuale din domeniul transporturilor de marfă.

A

Definiții utile pentru profesioniștii din transporturi

ADR

ADR este o conventie europeana despre transportul rutier al bunurilor periculoase (prescurtare ADR, de la Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route). ADR contine prevederi speciale pentru circulatia rutiera referitor la ambalare, siguranta incarcaturii si marcarea marfii periculoase. ADR-Transporturile sunt acele transporturi care au incarcat marfa periculoasa.

ADSP

Prescurtare pentru Conditii Generale Germane de Expeditie = Conditii Generale Comerciale pentru firme de expeditie.

Autovehicul

orice vehicul motor care circula pe un drum public, cu exceptia celor care se deplaseaza in permanenta pe calea ferata si care serveste normal la transportul de persoane sau marfuri.

Autotractor

orice vehicul cu motor care circula pe un drum public, care nu se deplaseaza in permanenta pe sine si care este construit special pentru a tracta, purta sau deplasa remorci sau semiremorci, aparate, utilaje sau masini.

Auto utilitare

Auto utilitarele sunt masini pentru transport marfa sau persoane.Prin acestea intelegem camioanele si autocarele si toate autovehiculele cu remorca, sau semiremorca.

Autocamion cu sa

Denumit si autovehicul cu sa sau autotractor cu sa. Acesta se compune dintr-un autocamion cu sa fara suprafata de incarcare si o semiremorca cu sa (demontabila). Autocamionul cu sa nu transporta asadar bunuri, trage de fapt semiremorca cu sa, care transporta bunurile – de aici si termenul de „tractor”.

Alta munca

orice activitate, cu exceptia conducerii, definita ca timp de munca, inclusiv activitatea de insotire pentru el sau pentru alt angajat in sectorul de transport sau din afara.

B

Basculanta

O caroserie speciala deschisa a unui autocamion. In acest scop aceasta are o platforma basculanta spre spate si/sau spre lateral (cu pereti laterali care trebuie deschisi) sau o cuva basculata cu pereti ficsi lateral, care se inalta de obicei in sus. Basculantele se folosesc de obicei in economia constructiilor, de ex. pentru transportul nisipului.

Bursa de transport

Bursa de incarcaturi si a spatiilor de incarcare este o piata virtuala pentru transportatori si expeditori. Cu ajutorul acestuia se poate coordona si optimaliza miscarea marfurilor si a camioanelor.

Bursa de incarcaturi

Bursa de incarcaturi si a spatiilor de incarcare este o piata virtuala pentru transportatori si expeditori. Utilizatorii bursei pot sa-si anunte capacitatile libere.

Bursa incarcaturii si spatiului de incarcare

O bursa a incarcaturii si a spatiului de incarcare este o piata virtuala pentru – cel mai adesea – expeditori si conducatori ai incarcaturii. Acestia pot negocia aici ofertele de incarcatura si spatiu de incarcare excedentare resp. deficite si ajung astfel la o ocupare optima!

Bursa spatiilor de incarcare

Bursa de incarcaturi si a spatiilor de incarcare este o piata virtuala pentru transportatori si expeditori. Separat cu bursa spatiilor de incarcare ne intalnim mai rar, de obicei este vorba de asa zis bursa transporturilor si a spatiilor de incarcare, cu care se poate coordona capacitatile libere de camioane si marfuri.

BVL

Bundesvereinigung Logistik (BVL) e.V. este cea mai mare asociatie de logistica din Germania. Aceasta a fost infiintata in 1978 si numara intre timp in jur de 7.500 membrii din domeniile de conducere ale industriei, comertului, prestarilor de servicii si stiintei.

C

Cabotaj

Termenul Cabotaj in transportul rutier international de marfuri, se refera la operatiunea de transport rutier efectuata intre doua puncte aflate pe teritoriul aceluiasi tari, de catre un operator de transport rutier strain. Deplasarea fara incarcatura nu este considerata cabotaj.

Calculator de rute

Denumit si planificator de rute. Acestea denumesc programe computerizate cu ajutorul carora se poate gasi un drum intre un loc de plecare si un loc de destinatie. Acestea calculeaza adesea si costurile de calatorie si detin multiple functii suplimentare cum ar fi de ex. posibilitatea pentru calcularea celei mai rapide sau celei mai scurte rute.

Camion disponibil

Este vorba de „camion disbonibil” cand cautam marfa de incarcat pentru camionul gol.

Cargo

Un alt termen pentru incarcatura.

CEMT

Autorizatia CEMT ( CEMT = Conférence Européenne des Ministres des Transports / Conferinta Europeana a Ministrilor Transporturilor) permite firmelor sa transporte marfuri in trafic rutier peste granitele dintre statele membre CEMT (in afara de OECD acestea cuprind multe tari est si sud-est europene). Autorizatia CEMT nu autorizeaza transporturile interne in tarile CEMT sau transporturile intre o tara membra si o tara nemembra CEMT.
Aceste autorizatii sunt eliberate de ministerul de transport sau comert abilitate. Utilizarea lor este supus unor conditii stricte, care, printre altele, cuprind categoriile de vehicule (EURO 1 – 4). Nu exista un drept legal asupra acordarii acestor autorizatii. Autorizatia trebuie sa insoteasca orice cursa – cu sau fara incarcatura – si trebuie completata inainte de fiecare plecare in cursa. Permisul este valabil timp de un an calendaristic.

Cistena

O cisterna este un rezervor pentru depozitarea lichidelor cel mai adesea sub forma unui paralelipiped drept sau cilindru.

Colete

Coletele sunt bucati individuale de incarcatura. Sunt cele mai mici unitati de ambalare a unei expedieri de marfuri.

Conducator al incarcaturii

Un conducator al incarcaturii conduce transportul unei incarcaturi pe cale terestra,maritima si aeriana.

Conducator auto

orice persoana care conduce vehiculul, chiar si pentru o scurta perioada, sau care se afla la bordul vehicului cu scopul de a-l conduce atunci cand este nevoie.

Container

Din cuvantul latin continere care inseamna a tine impreuna, a contine; denumeste adesea rezervoare normate mari pentru transportul si depozitarea bunurilor.

Curierat Rapid

Curieratul rapid este a bursa de transport care serveste pretentile operatorilor de curierat. Transportarea marfi se face direct de la expeditor la destinatar.

Cursa

In domeniul transportului cursa este un loc central de transbordare, in care se aduna fluxurile de marfuri si se sorteaza si se incarca conform regiunilor tinta in toate directiile.

Cursei fara incarcatura

Prin cursa fara incarcatura se intelege o cursa, in care autocamionul trebuie sa se deplaseze fara incarcatura pana la urmatorul loc de incarcare. De regula aceasta se intampla cand pentru o comanda de transport nu se gaseste o alta comanda cu care se fie cuplata. Daca, de exemplu, conducatorul autocamionului primeste o comanda de transport de la Düsseldorf la Paris, dupa descarcare si-a incheiat comanda, dar mai departe nu are o alta incarcatura. Drumul parcurs pana la urmatorul loc de incarcare reprezinta cursa fara incarcatura. Bursele de transport sunt mijloace eficiente pentru prevenire curselor fara incarcatura. Utilizatorii, aici, pot sa caute rapid o oferta de marfa pentru transportat sau isi pot introduce in sistem capacitatile disponibile. In cele din urma, orice transportator doreste sa evite cursele fara incarcatura, deoarece aceasta sunt intotdeauna costisitoare, irosesc timp si dauneaza mediului.

Cuva Coil

Suport pentru marfa Coil pe autocamioane.

D

Depozit

Loc de stocare a bunurilor mobile. In special un depozit cu dispozitivele corespunzatoare serveste la preluarea, comisionarea si expedierea materialului.

Dispozitie

In domeniul economiei dispozitia este o unitate de organizare , care este responsabila pentru achizitionarea la termen si in cantitatile corespunzatoare a marfii.

Dispozitie optima

Vorbim despre dispozitie optima cand marfa si camionul este in echilibru. Deci toate camioanele au marfa disponibila si pentru toate marfurile disponibile stau la dispozitie camioane. Acesta dispozitie optima se poate crea cu o bursa de transport.

Distributia

(distributio (latina) = distributie) Denumeste toate acele procese, care decurg intre producatori si comercianti pana la consumatori in canalul de distributie.

Durata de conducere

o durata de conducere cumulataintre momentul in care conducatorul auto se urca la volan dupa o perioada de odihna sau o pauza si momentul unde intervine o perioada de odihna sau o pauza. Durata de conducere poate sa fie continua sau fragmentata.

Durata de conducere zilnica

durata totala de conducere acumulata intre sfasitul perioadei de odihna zilnica si inceputul perioadei de odihna zilnica urmatoare sau intre perioada zilnica si perioada de odihna saptamanala.

Durata de conducere saptamanala

durata de conducere totala acumulata intr-o saptamana.

E

Expeditor

Prin expeditor se intelege in general o companie, care insarcineaza un prestator de logistica cu prestari de servicii de logistica. Companiile industriale si comerciale sunt denumite in economie ca expeditori.

Export

Denumeste primar transferul de marfuri si/sau prestarile de servicii in afara granitelor tarii, in strainatate.

F

Firma de expeditie

O firma de expeditie este un comerciant, care organizeaza transportul marfii resp. bunurilor printr-un conducator de incarcatura.

Livrare Franco

La o livrare „franco“ expeditorul suporta costurile pentru expeditie. De aici o astfel de livrare este denumita si ca „livrare gratuita”.

FTL

Prescurtarea FTL provine din „Full Truck Load” care inseamna transport complet. In acest caz este vorba despre o incarcatura, care ocupa un intreg camion.

Furnizor

Furnizorul furnizeaza marfa pentru producator.

G

GBG

GBG este prescurtarea pentru Grupa Inchisa de Utilizatori; in engleza „Closed User Group“ (CUG). GBG denumeste o grupa de utilizatori, care au acces la resurse si servicii, care sunt accesibile numai pentru aceasta grupa. Intr-o bursa a incarcaturii si a spatiului de incarcare GBG este de ex. o bursa interna in cadrul bursei, care este accesibila numai pentru membrii care fac comanda.

H

I

Import

Importul denumeste importarea de mafuri intr-o tara.

Incaso

Cuvantul „Incaso“ (italiana = „urmarire, incasare“) este un termen din finante. Prin aceasta se denumeste incasarea unor creante financiare scadente, in special a facturilor.

J

Jumbo

Este o denumire suplimentara pentru unitatile de incarcare cu volum mare de ex. semiremorci Jumbo, remorci Jumbo etc.

K

KEP

Prescurtare pentru Curier, Serviciu Express, de Mesagerie. Denumeste transportul de colete cu greutate redusa. Un colet individual nu cantareste mai mult de 31 kg.

KVO

Ordonanta traficului de autovehicule pentru transport de marfuri in camioane cu autovehicule.

L

Lada

forma a constructiei unui autocamion, cu forma exterioara a unei cutii, s.a. inchisa de jur imprejur si acoperita.

Lantul de logistica

Denumeste totalitatea tuturor activitatilor comerciale necesare prin care un produs isi gaseste drumul de la producator pana la clientii finali.

LKW

este prescurtarea pentru autocamioane, care se mai denumesc colocvial si „camioane“ sau denumirea americana „truck“. Prin aceasta se denumesc autovehicule, care sunt adecvate in primul rand pentru transportul de bunuri. Pentru aceasta in spatele cabinei soferului se gaseste o caroserie adecvata pentru marfa corespunzatoare.

Loc de descarcare

Denumirea locului (punct de livrare) la care se descarca resp. se receptioneaza marfa.

Logistica

Logistica este un proces de miscare a marfurilor de la comanda pana la livrare la clienti. Prin aceasta se numara toate masurile conform planului, executante si controlabile inclusiv instrumente pentru realizarea unui flux optim al bunurilor. Discipline partiale sunt de ex. logistica de achizitionare, depozitare, transport, productie, distributie si de eliminare ca deseu.

Logistica de intreprindere

La o intreprindere, logistica cuprinde miscarea de marfa, scurgerea informatiilor, trasare, si controlare. Logistica de intreprindere este contactul intre productie si consum.Din orice ramura de afacere, logistica nu poate lipsi. Transportatorii ca furnizori sau specializat pe miscarea marfurilor.

LTL

Prescurtarea LTL provine din „Less Than Truckload” in acest caz este vorba despre o incarcatura, care nu ocupa un intreg camion.

M

Managementul parcurilor de masini

denumeste dispozitia, comanda si controlul precis al parcurilor de masini (autocamioane, autovehicule persoane, nave, cale ferata). Un management digital al parcurilor de masini este un software de ex. cu sisteme GPS. Un astfel de software trebuie sa inlesneasca urmarirea oportuna a unui autovehicul.

Marfa

Denumeste un bun comercial, s.a. un lucru (un rezultat, produs, bun material), care se poate achizitiona numai prin cumparare sau schimb si care serveste satisfacerii nevoilor omenesti.

Marfa agabaritica

Prin aceasta se inteleg expeditiile de marfuri sau bunuri cu volum mare sau cu dimensiuni mari, care nu pot fi stivuite, si sunt „voluminoase”.

Marfa Coil

este denumirea pentru o banda metalica infasurata stil bobina (Coil = termenul englezesc pentru bobina). De regula este vorba de role de benzi de otel, dar si despre sirma de otel infasurata ca produs brut. Sub forma de marfa Coil se transporta produsele de platbanda din metale si aliaje intre producatori si industria prelucratoare (de ex. industria automobilelor).

Marfa de aspiratie

Denumeste astfel de bunuri, care se pot incarca cu ajutorul „sifoanelor de aspirare“. Acestor bunuri le apartin de ex. toate sortimentele de cereale.

Marfa dintr-un transport colectiv

Aici este vorba de comenzi de colete ale mai multor expeditori, care se aduna de expeditor, se leaga si apoi se distribuie ca incarcatura colectiva la destinatarii individuali.

Marfa disponibila

Este vorba de „marfa disponibila” cand cautam un camion liber pentru marfa respectiva.

Marfa grea si agabaritica

Denumire pentru bunuri de incarcare extrem de grele sau neobisnuit de lungi, late sau care se inalta, care nu se pot transporta cu dispozitive ajutatoare cum ar fi de ex. macarale sau trepieduri.

Marfa la bucata

Toate bunurile de marime mica, care se misca si se incarca „la bucata”. S.a. in general tot ce nu necesita rezervoare speciale suplimentare de transport si care se poate transporta pe autocamioane, in containere sau avioane.

Marfa periculoasa

Marfa care este periculoasa pentru a fi transportata. Acesteia ii apartin de ex. chimicalele radioactive, explozive, usor inflamabile, otravitoare si caustice.

Marfa refrigerata

Marfa, care trebuie transportata refrigerata. Printre acestea se numara de ex. alimente ca legume, dar si medicamente resp. produse farmaceutice.

Marfa vrac

Prin aceasta se jau in vedere bunurile care se pot varsa, s.a. bunurile compuse din bucati mari sau cele cu granulatie, cum ar fi de exemplu cerealele, carbunele, minereul, pietrisul, nisipul sau pietrele.

Metru de incarcare

O masura normata din traficul cu autocamioane. Un metru de incarcare este 1 metru al spatiului de incarcare a unui autocamion in lungime. Prin latimea unui autocamion de aprox. 2,40 m corespunde 1 metru de incarcare aproximativ 2,4 mp (2,40 m latime x 1 m lungime).

Masa totala maxima autorizata

masa maxima a unui vehicul incarcat, declarata admisibila in urma omologarii de catre autoritatea competenta.

N

Navigatie

Semnificatia provine din expresia latina (navigare = a conduce un vapor), care inseamna : a se orienta/ a coordona. Cuvantul navigare in bursa se foloseste pentru orientare in program.

O

Odihna(repaus)

orice perioada neintrerupta in care conducatorul poate dispune liber de timpul sau.

P

Paleta

Palete, mai exact spus palete de transport, sunt dispozitive plane de incarcare, care sunt folosite pentru transportul marfurilor care pot fi stivuite. Pentru aceasta exista diferite tipuri de constructie (de ex. palete plane sau palete de butoaie) din diferite materiale cum ar fi lemn, materiale plastice sau otel inoxidabil. Cea mai cunoscuta paleta este paleta Europool.

Paleta Europool

Este denumita colocvial Europaleta si este un echipament de incarcare normat de companiile europene de transport, adesea din lemn (800 x 1200 mm).

Pauza

orice perioada in timpul careia conducatorul nu are dreptul sa conduca sau sa efectueze alte sarcini, si care este luata cu scopul unic de a se odihni.

Perioada de odihna zilnica

partea dintr-o zi in care conducatorul poate dispune liber de timpul sau si care poate sa fie o „perioada de odihna zilnica normala” sau o „perioada de odihna zilnica redusa” .

Perioada de odihna zilnica normala

orice perioada de odihna de cel putin 11 ore. Acest timp poate sa fie luat in doua intervale din care primul trebuie sa fie un interval neintrerupt de cel putin 3 ore, iar al doilea interval neintrerupt trebuie sa fie de cel putin 9 ore.

Perioada de odihna zilnica redusa

orice perioada de odihna e cel putin 9 ore, dar mai putin de 11 ore.

Perioada de odihna saptamanala

o perioada saptamnala in timpul careia un conducator auto poate dispune liber de timpul sau si care poate sa fie o „perioada de odihna saptamanala normala” sau o „perioada de odihna saptamanala redusa”.

Perioada de odihna saptamanala normala

orice perioada de odihna de cel putin 45 ore.

Perioada de odihna saptamanala redusa

orice perioada de odihna saptamanala de cel putin 45 ore care poate sa fie redusa la un interval de minim 24 ore consecutive cu obligatia compensarii perioadei de odihna saptamanala inainte de sfarsitul celei de-a treia saptamani.

Planificarea turelor

Denumeste organizatia comenzilor de transport (fie manual, fie cu ajutorul unui software de planificare a turelor). Comenzile sunt distribuite la autovehicule, astfel incat se reduc costurile si timpul necesar pentru rutele care trebuie parcurse.

Prelata

O prelata este un invelis al camionului. La o caroserie platforma cu prelata se incarca bunurile sub o prelata de ex. pentru protectia contra influentelor atmosferice.

Protectia mediului

Protectia mediului cuprinde toate dispozitiile care impiedica poluarea mediului. In bransa de transport protectia mediului in primul rand este reducerea emiterii noxelor de poluare. Evitarea curselor goale impreuna cu emiterea noxelor de poluare contribuie la protectia mediului. Cursele goale se pot ocoli cu ajutorul burselor de transport.

Q

R

Remorca cu perdea

O remorca cu perdea nu are pereti laterali de incarcare stabili. Este prevazuta pe partile laterale ale camioanelor cu prelate glisante si cu curele de tensionare integrate. Aceste prelate se pot trage lateral ca o perdea, ceea ce inlesneste incarcarea si descarcarea bunurilor voluminoase.

Remorca de schimb

Este o caroserie demontabila de vehicul pentru transportarea marfii de incarcat. Remorcile de schimb sunt normate, aplicabile si amovibile fara alte dispozitive ajutatoare de stationare tehnica. In principal se folosesc in traficul combinat (rutier/cale ferata).

Remorca

orice vehicul destinat sa fie tractat de un autovehicul sau un autotractor

S

Scrisoare de trasura

Este un document eliberat de expeditor, care insoteste marfa. Acesta serveste ca document doveditor despre conventie si continutul contractului de incarcatura si ca certificat de receptie, cand a fost preluata marfa la expeditor si cand s-a livrat la destinatar.

Serviciu de curierat

(lat. currere = a alerga, a fugi). Un serviciu de curierat transmite in timp scurt expedieri mici direct de la expeditor la destinatar.

Semiremorca

o remorca fara osia din fata putand fi atasata astfel incat o parte importanta din masa sa si din incarcatura sa fie suportata de autotractor sau autovehicul.

Siloz

Un siloz este un hambar mare pentru marfa vrac. In agricultura se folosesc de ex. silozuri cu o inaltime de 10 pana la 20 metri, pentru pastrarea cerealelor. Aici este vorba de lucrari de constructie cilindrice din beton, piatra, otel, lemn sau material plastic.

Saptamana

perioada cuprinsa intre ora 00,00 a zilei de luni si ora 24,00 a zilei de duminica.

T

Transport rutier

orice deplasare efectuata, in totalitate sau partial, in gol sau in sarcina, pe drumurile deschise circulatiei publice, de un vehicul utilizat pentru transportul de persoane sau marfa

Taxa de trecere (perceputa la o bariera sau un pod)

Taxa de trecere denumeste perceperea unei taxe de folosinta pentru folosirea strazilor, autostrazilor, tunelelor si podurilor. O alta denumire pentru taxa de trecere este impozitarea traficului rutier resp. taxa de folosire a strazilor.

Termo

Denumeste transportul bunurilor sensibile la temperatura, in special a bunurilor care trebuie pastrate calde sau reci.

Tip caroserie LKW

Denumeste diferite tipuri de caroserie LKW (autocamioane) cum ar fi de ex. prelata, cutie.

Tip LKW

Denumeste diferite tipuri LKW (autocamioane) cum ar fi de ex. autocamion cu sa, tren articulat.

Transport frigorific

Denumeste transporturile la rece si refrigerate (latinescul frigor = frig)

Transport suplimentar

In cazul transportului suplimentar este vorba despre un tranport in plus pentru a acoperi o cerere consolidata.

Tren articulat

Un autocamion, la care axul frontal al remorcii este montat pe un scaun rotitor. Prin aceasta trenul articulat are un punct de rotatie la cuplajul remorcii si un punct de rotatie la scaunul rotativ, prin care se inlesneste deplasarea curbei.

U

V

Verificarea bonitatii

Bonitatea este un sinonim pentru solvabilitate. La o verificare a bonitatii se controleaza solvabilitatea unei companii de ex. la un centru economic de informatii.Bonitatea este un sinonim pentru solvabilitate. La o verificare a bonitatii se controleaza solvabilitatea unei companii de ex. la un centru economic de informatii.

W

X

Xing

Prescurtare provine din cuvantul american „crossing”. Expresia s-a intins si pe bursele de tranport. Bursa functionaza ca o piata virtuala, unde participantii se intalnesc cu potentionalii parteneri de afaceri.

Y

Yield Management

Modul special pentru diferentierea preturilor, care se bazeaza pe repartitie.Aceasta inseamna ca o anumita cantitate dintr-un produs se valorifica la un anumit pret. Daca aceasta cantitate s-a epuizat, acelasi product va fi valorificat pe un alt pret( de obicei un pret marit). Managementul Yield asigura o exploatare proportionata si la o cerere fluctuanta. Original Managementul Yield a fost folosit de companii aeriene, dar a fost preluat si de sectorul de transport.

Z

Back to top button