Știri

Demersuri MAE în sprijinul transportatorilor români afectați de situația din Grecia

Pentru a veni în sprijinul transportatorilor români afectaţi de blocajele rutiere produse la frontiera dintre Grecia şi Bulgaria, MAE a întreprins și continuă să desfășoare, inclusiv prin intermediul ambasadelor sale de la Sofia, Atena și Skopje respectiv al Consulatului General al României la Salonic, ample demersuri.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Skopje, a efectuat demersuri susţinute pe lângă autoritățile macedonene pentru identificarea unei soluții care să permită transportatorilor români afectați de situația din Grecia accesul la o rută ocolitoare, prin tranzitarea Macedoniei.

În urma acestor acţiuni, autoritățile macedonene au instituit o procedură care oferă posibilitatea eliberării în regim de urgență a autorizației de tranzit necesare, direct în punctele de trecere a frontierelor statului respectiv. De soluția specificată vor putea beneficia toți transportatorii români de mărfuri ale căror camioane sunt momentan blocate între Grecia și Bulgaria.

Demersuri MAE în sprijinul transportatorilor români afectați de situația din Grecia

Atât ambasadorul României la Atena, cât și consulul general al României la Salonic au fost la punctul de trecere a frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, pentru a acorda asistență la fața locului șoferilor de cetățenie română. Detalii tehnice privind procedura de tranzitare a Macedoniei sunt disponibile aici – https://mt.gov.ro/web14

VEZI ȘI: Transportatorii români afectați de criza din Grecia cer măsuri urgente

Acțiunile diplomatice ale MAE de sprijinire a cetățenilor români afectați de situația din Grecia
În plan diplomatic, ambasadorul României la Atena şi Consulul General al României la Salonic au primit instrucţiuni exprese de la conducerea MAE pentru a transmite autorităţilor elene de resort importanţa deblocării imediate a frontierelor şi a reluării traficului de persoane şi mărfuri, date fiind consecinţele umanitare şi financiare ale situaţiei blocajului actual, nu numai asupra celor două state, dar şi asupra întregii regiuni, având în vedere faptul că graniţa bulgaro-elenă se află pe axe paneuropene de transport.

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a discutat cu omologul său bulgar pentru a analiza împreună şi a evalua modalităţile de soluţionare cât mai rapidă a situaţiei de blocaj de la frontiera bulgaro-elenă.

Totodată, misiunile diplomatice şi consulare ale României de la Sofia, Atena şi Salonic au fost instructate să acorde asistenţă, de orice natură, conducătorilor auto români care sunt nevoiţi să aştepte în punctele de frontieră ale Greciei, precum şi sprijin logistic conducătorilor auto vizaţi de blocaje, pentru a-i îndruma în punctele de frontieră sau pe drumurile care, eventual, nu sunt afectate de grevele respective. În acelaşi timp, misiunile au fost instructate să întreprindă demersurile necesare către autorităţile vamale din Grecia pentru ca operatorii de transport români să nu poarte responsabilitatea unor probleme legate de depăşirea termenelor menţionate în documentele vamale ale mărfurilor pe care aceştia le transportă.

În plan consular
În plan consular, prin misiunile diplomatice şi consulare, am  răspuns permanent solicitărilor de asistenţă consulară și de informaţii actualizate, formulate de cetăţenii români. Începând cu data de 17 februarie 2016, reprezentanţi ai oficiului consular român la Salonic, cu sprijinul poliţiei şi al altor autorităţi locale, s-au deplasat zilnic la punctul de trecere al frontierei eleno-bulgare Promahonas-Kulata, unde au distribuit cetățenilor români medicamente de urgenţă, apă și alimente. Aceste acţiuni de sprijin continuă zilnic.

De asemenea, MAE întreprinde demersuri pentru a sprijini dialogul dintre ministerele  de specialitate – Ministerele de Transport din România şi Macedonia – pentru urgentarea identificării unei soluţii de tranzitare a teritoriului acestei țări de către autovehiculele de transport marfă, ca variantă de ocolire a frontierei eleno-bulgare.

Comunicarea publică
În ceea ce priveşte comunicarea publică, încă din 26 ianuarie 2016, dată la care au fost primite din partea autorităţilor locale elene primele informaţii legate de blocarea unor puncte vamale la frontiera dintre Grecia şi Bulgaria, MAE a transmis presei şi a actualizat constant pe website-ul său atenţionările de călătorie referitoare la situaţia blocajelor de trafic.

MAE precizează că aceste informații sunt transmise public imediat şi în măsura în care ele sunt primite de la autoritățile elene competente.

Având în vedere că nu pot fi prevăzute evoluţiile situaţiei din teren, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetăţenilor români să se informeze asupra situaţiei înainte de a porni la drum şi, în măsura în care este posibil, să urmeze rute ocolitoare sau să evite tranzitarea zonelor afectate de blocajele existente la punctele de frontieră.

Ca de fiecare dată infotrucker.ro vă recomandă să consultați pagina de Internet www.mae.ro şi vă reaminteşte faptul că aveți la dispoziție aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei MAE de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Sursa foto: FORT România

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button