ȘtiriTop News

Derogare de la timpii de condus și în România, de la 15 martie

În perioada 15 martie – 13 aprilie 2022, șoferii camioanelor de peste 3,5 tone pot prelungi în România programul zilnic de condus până la 11 ore.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a aprobat azi nota trimisă de Direcţia de Transport Rutier (nr. 9924/14.03.2022), pentru acordarea unei derogări temporare, de 30 de zile, de la prevederile Regulamentului CE nr. 561/2006.

Derogare de la timpii de condus și în România, de la 15 martie

Această derogare este permisă de regulament în cazuri de urgență, cum este şi grava criză provocată de conflictul militar din Ucraina. Aceasta din urmă a generat perturbări ale activității transportatorilor rutieri români, prin întârzierile mari la punctele de trecere a frontierei, precum și în trafic, pe teritoriul României, din cauza numărului mare de refugiați.

Situația a influențat în mod cert posibilitatea conducătorilor auto profesioniști de a mai respecta perioadele de conducere, pauzele și perioadele de repaus prevăzute de legislația în vigoare.

VEZI ȘI: Precizări de la Comisia Europeană privind înregistrarea manuală a trecerii granițelor

Derogarea temporară de la prevederile Regulamentul CE nr. 561/2006 privind perioadele de condus, pauzele și perioadele de repaus ale conducătorilor auto, se aplică în România pentru o perioadă de 30 de zile, respectiv în perioada 15 martie – 13 aprilie 2022, astfel:

  • posibilitatea efectuării de către conducătorii auto a unei durate zilnice de conducere de 11 ore (față de 9 sau 10 ore)
  • posibilitatea extinderii duratei de conducere într-o săptămână la 60 de ore (față de 56 de ore, conform Regulamentului);
  • posibilitatea extinderii duratei de conducere în două săptămâni consecutive la 96 de ore (față de 90 de ore, conform Regulamentului);
  • posibilitatea efectuării de către conducătorii auto a pauzei de 45 de minute după o perioadă de 5 ore și 30 de minute de conducere continuă (față de 4 ore și 30 de minute, conform Regulamentului);
  • posibilitatea dea efectua perioada de repaus săptămânal normal de minim 45 de ore în cabina vehiculului.

Conducătorii auto au obligația de a menționa în scris, pe foile de înregistrare ale tahografului analog sau pe spatele print-urilor tahografului digital, toate cazurile în care au pus în practică derogările aprobate mai sus.

MTI a informat și Comisia Europeană cu privire la derogarea acordată.

Din aceeași categorie...

Back to top button