
Publicăm astăzi a doua parte a interviului cu Per Forsberg, Managing Director al Volvo Group Trucks România, în care vorbim despre sustenabilitate, camioane electrice, carburanți alternativi, dar viitorul tehnologiei diesel.
Prima parte a interviului, în care am discutat despre rezultatele companiei în 2021, poate fi găsită aici.
Cât timp va mai continua Volvo Trucks să dezvolte motoarele diesel?
Cred că ar fi mai bine să ne referim la motoare cu combustie internă, nu doar la diesel. În timpul acestei tranziții vom avea mulți carburanți alternativi, în funcție de aplicație. Pentru camioanele din zona de 750 CP, tehnologia curentă de celule de combustie cu hidrogen nu va putea ajunge la nivelul de putere dorit, deoarece produce foarte multă căldură, iar capacitatea de răcire ar fi o provocare. Pentru transporturile foarte grele va fi mereu nevoie de motoare cu combustie internă, dar acestea pot fi alimentate cu biodiesel HVO sau bio-LNG. Este greu de spus în prezent când nu vor mai fi motoare cu combustie internă. Depinde de cum va evolua piața și de cum se va dezvolta infrastructura de încărcare cu electricitate sau carburanți alternativi.
Scania a lansat recent o nouă platformă de motoare diesel. Veți face același lucru sau veți perfecționa actuala platformă?
Programele noastre de dezvoltare nu se opresc niciodată. Facem constant mici îmbunătățiri la motoarele noastre și această strategie va continua. Probabil că dezvoltarea motoarelor cu combustie internă va înceta în momentul în care acestea vor ajunge la o cotă de piață de doar 10%.
Ați avut până acum comenzi din România pentru camioane alimentate cu gaz?
Aș fi vrut, dar până acum, nu. Am avut discuții cu câțiva clienți care lucrează preponderent în străinătate, unde există subvenții și o bună infrastructură de alimentare cu LNG. În România nu există încă stații LNG, au fost discuții despre una în Sibiu și alta lângă Constanța, dar nu știu în ce stadiu au rămas. Un alt inconvenient este că în ultima perioadă prețul LNG a crescut foarte mult.
Ați avut discuții cu clienții din România pentru camioane electrice?
Am avut. Sunt două tipuri de clienți interesați: cei preocupați de sustenabilitate și cei care vor să fie primii care au un camion electric în România. Primul lucru de care întreabă clienții este autonomia. Noi le spunem că nu trebuie să discutăm despre autonomie, ci despre nevoile lor, despre ruta folosită și apoi putem vedea dacă aceasta poate fi deservită cu un camion electric. Avem la dispoziție instrumente excelente de simulare, cu ajutorul cărora putem obține un echilibru între mărimea bateriei și sarcina utilă. Dacă pe parcursul rutei faci o pauză de o oră, probabil că ai posibilitatea de a încărca bateriile și de a prelungi autonomia. Transportul pe distanțe lungi rămâne încă o provocare pentru camioanele electrice, deși autonomia lor devine din ce în ce mai mare. Deocamdată ne concentrăm pe transport urban și regional.
Când sperați să vindeți primul camion electric în România?
Cât mai curând. Suntem în proces de a înființa un departament special care se va ocupa de vânzările de camioane electrice și infrastructura de încărcare necesară. Vom începe cu un mic proiect, pe care îl vom extinde apoi la întregul nostru departament de vânzări. Volvo Trucks este printre primii producători care a început producție de serie a camioanelor electrice, în 2019. În săptămâna 37 din 2022 va începe producția de serie și pentru versiunile electrice ale modelelor FH, FM și FMX. Astfel, clienții pot alege dintr-o gamă completă de camioane electrice. În 2021 am fost lideri de piață în Europa, chiar dacă volumele sunt încă mici. Călătoria spre electromobilitate a început. Oamenii încep și ei să se schimbe, deoarece clienții lor au început să ceară soluții cu amprentă redusă de carbon.
Când vor ajunge camioanele electrice la costuri egale cu cele diesel?
În prezent, costul de achiziție al camioanelor electrice este destul de mare, din cauza bateriilor. Dar, pe termen, lung, în afară de beneficiile de mediu, vor fi și economii cu costurile la carburant și întreținere. Desigur, va fi mereu nevoie de întreținere, deoarece există în continuare frâne, rulmenți sau accidente. Iar în plus va apărea întreținerea bateriilor. Poate în viitor se vor putea doar înlocui bateriile, eventual cu unele mai performante, în loc să cumperi un camion nou.
VEZI ȘI: Active Grip Control, o nouă funcție de siguranță pentru camioanele electrice Volvo
Cum credeți că va arăta industria de transport rutier peste 10 ani, din punct de vedere al tehnologiilor de propulsie folosite?
Sigur este că transportul se va face într-un mod mai sustenabil. Cel mai probabil, o bună parte din flote va fi electrică, o alta va folosi carburanți alternativi, iar alta hidrogen. Tehnologia cu hidrogen, care acum face primii pași, va fi în 10 ani mult mai matură. Infrastructura de încărcare cu electricitate va fi de asemenea mult extinsă, așa că tot mai mulți clienți vor îndrăzni să investească în camioane electrice.
Ce ar putea face autoritățile române pentru sprijinirea achiziției de camioane electrice?
Este foarte simplu: subvenții. Și separarea vehiculelor comerciale de cele personale. În prezent, aceeași sumă se oferă ca subvenție și pentru autoturisme electrice, și pentru un camion greu electric. Apoi, trebuie sprijinită orice inițiativă de dezvoltare a rețelei de încărcare. Și să se asigure că în țară este disponibilă suficientă electricitate curată.