ȘtiriTop News

Polonia se pregătește să renunțe la diurnă pentru șoferii de camion

Polonia pregătește un nou regulament pentru plata șoferilor de camion, ce prevede creșterea salariilor oficiale și renunțarea la diurnă.

Noile reguli ale Pachetului Mobilitate 1, care vor intra în vigoare în februarie 2022, ar putea modifica și felul în care sunt plătiți șoferii de camion. Conform publicației Rzeczpospolita, un astfel de proiect de regulament este în pregătire în acest moment la Ministerul Infrastructurii din Polonia.

Polonia se pregătește să renunțe la diurnă pentru șoferii de camion

Din februarie 2022, șoferii implicați în acțiuni de cabotaj vor trebui plătiți la nivelul țărilor în care își defășoară activitatea, conform directivei detașării. Iar nelipsita diurnă, folosită la fel de mult în Polonia, ca și în România, nu va fi luată în seamă la calcularea veniturilor șoferului.

Noile reguli vor forța companiile de transport din est să ridice salariile de bază, măcar la nivelul salariului minim din țările vestice unde activează în principal.

VEZI ȘI: UNTRR solicită Guvernului clarificarea urgentă a situației impozitării diurnei

Conform proiectului, legea poloneză nu va mai trata șoferii de camion ca pe niște angajați aflați în călătorie de afaceri. Ca rezultat, ei nu vor mai avea dreptul la diurnă pentru cazare și masă. Toate aceste cheltuieli ar trebui susținute din salariul de bază, pentru care se plătește în totalitate taxe și contribuții sociale.

Cu alte cuvinte, cel mai mare transportator rutier din Europa va renunța la sistemul cu salariu de bază plus diurnă, folosit și la noi. Bineînțeles, acest sistem va însemna și cheltuieli mai mari pentru companiile poloneze.

Pentru salarii similare cu cele din prezent, cheltuielile companiilor cu taxele ar putea fi și cu 40% mai mari. În schimb, șoferii s-ar bucura de venituri mai mari la pensie sau pentru concediul medical.

Din aceeași categorie...

Back to top button