
România primește sprijin UE de aproape 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare pentru vehicule electrice.
Uniunea Europeană continuă să susțină tranziția către transportul sustenabil prin finanțarea a două proiecte din România în cadrul Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF), parte a programului Connecting Europe Facility (CEF).
Aceste inițiative vizează extinderea infrastructurii de încărcare pentru vehicule electrice, atât pentru transportul ușor, cât și pentru cel greu, contribuind la decarbonizarea rețelei trans-europene de transport (TEN-T).
200 de huburi de încărcare pentru camioane și autoturisme
Primul proiect selectat aparține companiei de tehnologie AXIONET IoT și beneficiază de o finanțare recomandată de 26,88 milioane de euro. Acesta vizează instalarea a 200 de huburi de încărcare publice, echipate cu un total de 496 de puncte de încărcare, dintre care:
- 96 de puncte pentru automobile electrice cu o putere de 150 kW;
- 400 de puncte pentru camioane cu o putere de 350 kW.
AXIONET IoT, fondată în 2005, este activă în domeniile stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, managementului flotelor auto și proiectelor solare, având un rol tot mai important în electrificarea transportului rutier național.
Extinderea rețelei de încărcare în România și Grecia
Al doilea proiect, coordonat de PPC Blue, divizia locală a furnizorului grec de energie Public Power Corporation (PPC), va primi o finanțare recomandată de 2,76 milioane de euro. Acesta prevede instalarea a 60 de puncte de încărcare DC în 29 de locații din România și Grecia, după cum urmează:
- 28 de stații DC cu o putere minimă de 150 kW pentru automobile;
- 32 de stații DC cu o putere minimă de 350 kW pentru camioane.
În prezent, PPC Blue operează aproximativ 500 de puncte de încărcare în 63 de localități din țara noastră, având un rol activ în dezvoltarea mobilității electrice la nivel național.
UE accelerează investițiile în stații de încărcare rapidă pentru vehicule comerciale grele
Aceste două inițiative fac parte dintr-un set de 39 de proiecte selectate de UE pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu combustibili alternativi de-a lungul rețelei TEN-T, cu un buget total de aproape 422 milioane de euro. Obiectivul este reducerea emisiilor din transporturi și accelerarea tranziției către mobilitatea electrică la nivel european.