Prin achiziția diviziei de transport rutier a Ekol Logistics, DFDS se extinde la nivel european, conectând direct Turcia cu Europa.
Răsturnare de situație privind achiziția diviziei de transport rutier a Ekol Logistics de către DFDS. Danezii au anunțat că au ajuns la un acord final de achiziție cu turcii, după ce la începutul lunii tranzacția părea că a căzut.
Achiziția se bazează pe un set revizuit de condiții convenite de la ruperea acordului de cumpărare anunțat de Ekol Logistics la 1 noiembrie 2024. Principala modificare a termenilor se referă la valoarea datoriilor incluse în tranzacție. În plus, DFDS are acum opțiunea de a extinde durata acordului de operare a terminalul din Portul Yalova.
Tranzacția a fost realizată pentru un preț fără datorii de 1,8 miliarde de coroane daneze (240 milioane de euro), cu 20 de milioane de euro mai puțin decât prețul anunțat inițial. Finanțarea a fost asigurată printr-o combinație de împrumuturi și fonduri de numerar existente.Toate aprobările de reglementare necesare au fost obținute, permițând astfel continuarea tranzacției.
VEZI ȘI: DFDS testează camionul electric eActros 600
Ekol Logistics, una dintre cele mai importante societăți turcești de transport și logistică cu sediul central la Istanbul, transportă mărfuri între Turcia și Europa, având birouri și facilități în 10 țări europene.
Achiziția diviziei de transport rutier a Ekol Logistics sporește considerabil capacitatea noastră de a furniza o infrastructură de transport fiabilă și eficientă care să sprijine creșterea continuă a Turciei ca centru de producție. Având în vedere condițiile revizuite, planurile de afaceri bine pregătite și forța rețelei noastre extinse, suntem bine poziționați pentru a ne proteja și dezvolta afacerea din Marea Mediterană, a declarat Torben Carlsen, CEO al DFDS.
Mai mult de jumătate din transporturile furnizate sunt intermodale, folosind combinații de transport rutier, cu feribotul și feroviar, ceea ce face din Ekol cel mai mare client al rețelei de feribot mediteraneene a DFDS.
Turcii au construit rețeaua internațională de transport pe baza unui parteneriat din 2019 cu DFDS, care oferă acces stabil la capacitatea de feribot în rețeaua de rute mediteraneene.
Compatibilitate strategică
Integrarea componentei de transport rutier în rețeaua de feriboturi DFDS din Marea Mediterană marchează o extindere strategică a modelului de afaceri consacrat, care combină transportul maritim și rutier, din Europa de Nord în această regiune dinamică.
Rețeaua logistică DFDS se va extinde la nivel european, conectând direct Turcia cu Europa și oferind soluții de transport și logistică integrate. Acestea vor răspunde cerințelor clienților finali implicați în fluxurile comerciale dintre cele două regiuni, sporind eficiența și atractivitatea serviciilor DFDS.
Totodată, această mișcare strategică consolidează prezența companiei într-o regiune cu o creștere economică rapidă, stimulată de tendința de apropiere a lanțurilor de aprovizionare de piețele europene, contribuind astfel la consolidarea competitivității pe termen lung.
Integrare axată pe trei faze
Strategia de integrare în trei faze pune accent pe sinergii comerciale, operaționale și strategice, asigurând o tranziție lină și eficiență maximă.
În prima fază, care acoperă primul an, atenția este îndreptată spre creșterea volumului și optimizarea utilizării echipamentelor. La nivel comercial, eforturile se concentrează pe extinderea vânzărilor de transporturi către și dinspre Turcia, valorificând rețeaua existentă DFDS din Europa de Nord și atragerea de clienți prin utilizarea birourilor europene achiziționate. Operațional, se urmărește alinierea activităților la noile fluxuri comerciale, creșterea eficienței echipamentelor și coordonarea între modurile de transport rutier, maritim și feroviar. Strategiile tarifare sunt ajustate pentru a optimiza prețurile și suprataxele, asigurând acoperirea costurilor și îmbunătățirea rentabilității.
În a doua fază, desfășurată pe parcursul primilor doi ani, accentul se mută pe integrarea rețelelor și realizarea beneficiilor de scară. Rețelele achiziționate sunt conectate la cele existente pentru consolidarea operațiunilor, îmbunătățirea utilizării echipamentelor și reducerea redundanței prin reorganizarea birourilor și facilităților. Se implementează transferul unor volume de mărfuri de la transportul rutier la cel maritim și feroviar pentru reducerea costurilor și a emisiilor. Totodată, procesul de vămuire este optimizat prin adoptarea celor mai bune practici pentru a crește eficiența și a sprijini fluxurile comerciale.
În a treia fază, care acoperă anii doi și trei, integrarea este urmată de optimizarea rețelei și extinderea ofertelor de logistică contractuală. Se ajustează rutele și resursele pentru maximizarea eficienței operaționale, reducerea costurilor și accelerarea livrărilor. În același timp, DFDS dezvoltă și promovează soluții complete de logistică contractuală, orientate către clienții-cheie, pentru a completa serviciile de transport FTL și LTL. Această abordare asigură retenția clienților și oferă soluții personalizate care consolidează poziția companiei pe piață.
Ekol Logistics va fi gestionată ca o unitate de afaceri separată, ca parte a diviziei de logistică, deși unele organizații naționale vor fi integrate în unitatea de afaceri existentă DFDS.