In FocusTop News

DIICOT a destructurat un grup de crimă organizată, specializat în furt calificat din camioane

Alături de autorități judiciare din Franța și Germania, DIICOT a destructurat un grup de crimă organizată format din cetățeni români, specializat în furt calificat de mărfuri din camioane, care acționa sub acoperirea unei activități legale de transport.

Marți, 23 noiembrie 2021, procurorii DIICOT alături de ofițeri din cadrul Direcției Investigații Criminale au efectuat percheziții domiciliare, în Dâmbovița și Argeș, într-o acțiune care a vizat un grup de crimă organizată, specializat în furt calificat de mărfuri din camioane.

DIICOT a destructurat un grup de crimă organizată, specializat în furt calificat din camioane

La acțiunea din România, au participat cinci jandarmi francezi, cinci polițiști germani și un ofițer din cadrul Oficiului European de Poliție (EUROPOL), fiind puse în aplicare de către autoritățile române 11 mandate europene de arestare (7 în Franța și 4 în Germania).

Cercetările s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă, înființată și finanțată de Eurojust, care a permis cooperarea și coordonarea judiciară transfrontalieră, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța.

La sediul DIICOT din Dâmbovița au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 31 persoane. În cadrul acțiunii au fost puși sub acuzare un total de 34 de suspecți. De asemenea, 14 bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani au fost reținuți – 12 în România și doi în Germania. De asemenea, au fost efectuate un total de 57 de percheziții domiciliare, din care 46 în Dâmbovița (România) și 11 în Gütersloh (Germania).

Laptopuri și televizoare printre bunurile presupuse a fi furate

În timpul perchezițiilor, polițiștii au ridicat importante cantități de bunuri presupuse a fi furate, precum și peste 20.000 de euro în numerar.

În România, de exemplu, ofițerii au descoperit peste 100 de cutii cu laptopuri ca noi, 100 de cutii cu parfum și produse cosmetice în ambalajul original. În plus, s-au putut distinge două camioane care erau complet încărcate cu încălțăminte și îmbrăcăminte de înaltă calitate. De asemenea, au fost confiscate numeroase televizoare și cutii cu sticle scumpe de vin și coniac.

Concomitent cu activitățile desfășurate pe teritoriul României, au fost efectuate percheziții la locuințele unor membri ai grupului infracțional, de pe teritoriul Germaniei.

În timpul perchezițiilor din Germania, anchetatorii au găsit în jur de 50 de perechi de pantofi sport noi și peste 60 de cutii cu cuțite noi într-o cameră de la subsol. Prejudiciul total este estimat la peste 2.5 milioane de euro. De asemenea, pagubele cauzate industriei transporturilor sunt imense.

Modus operandi

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup de crimă organizată, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind sute de infracțiuni de furt calificat din camioane oprite în diferite parcări din Germania, Franța și Austria. Doar în Germania, gruparea este acuzată de 112 infracțiuni.

Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în parcările din apropierea orașelor ‎Münster și Osnabrück.

VEZI ȘI: A fost adoptată o rezoluție europeană privind siguranța șoferilor de camion

Autorii furturilor, care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența furnizării de servicii de transport rutier, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări (cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil etc.). Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau valorificate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite.

Grup de crimă organizată, specializat în furt calificat din camioane, destructurat de DIICOT

Din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri.

DIICOT face precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Din aceeași categorie...

Back to top button