Din 2021, Elveția obligă șoferii de camion să formeze culoar de salvare

Din 2021, Elveția obligă șoferii de camion să formeze culoar de salvare
Elveția va introduce în Codul Rutier obligativitatea ca șoferii de camion să formeze un culoar de salvare în cazul unor incidente pe drumurile publice.

Începând de la 1 ianuarie 2021, Elveția va introduce noi reguli în Codul Rutier, acest lucru fiind decis de Consiliul Federal Elvețian. Una din cele mai importante modificări include acum obligativitatea ca șoferii de camion să formeze culoar unic de salvare în cazul unor accidente pe drumurile publice.

Din 2021, Elveția obligă șoferii de camion să formeze culoar de salvare

Tot de anul viitor va intra în vigoare și regula fermoarului pe autostrăzile din Elveția. Astfel, dacă una dintre benzi este blocată la un moment dat, din cauza lucrărilor, accidente, etc, șoferii de pe banda liberă sunt obligați să-i lase pe cei de pe banda blocată să intre pe banda liberă pe principiul fermoarului.

Acest lucru asigură o fluiditate mai mare și în același timp obligă șoferii de pe banda blocată să intre pe banda liberă doar înaintea blocajului și nu haotic în momentul în care își dau seama că traficul este încetinit pe banda pe care se află.

De asemenea, și cei de pe banda liberă trebuie să-și adapteze viteze pentru a le permite celor de pe banda blocată să intre pe banda liberă pe principiul trece o mașină de pe banda blocată, una de pe banda liberă (regula fermoarului). Cine nu respectă această prevedere va fi amendat.

VEZI ȘI: UE a prelungit valabilitatea anumitor certificate, licențe, permise și autorizații

Principiul formării culoarului de salvare este similar cu cel din Germania și Austria. Astfel pe un drum cu două benzi mașinile sunt obligate să tragă pe dreapta, respectiv stânga, pentru a lăsa pe mijloc un culoar liber. În cazul drumurilor cu trei benzi, locul liber se lasă între banda 2 și 3. Pentru încălcarea acestei reguli sunt prevăzute amenzi.

O altă noutate este că bicicliștii pot face dreapta chiar dacă semaforul este roșu, dacă intersecția este semnalizată corespunzător. Cuantumul de amenzi pentru nerespectarea noilor prevederi va fi publicat în perioada următoare.

Follow #infotrucker