
Începând din 2020, o serie de dotări de siguranță vor fi obligatorii la automobile, van-uri și camioane, după ce Parlamentul European a ajuns la un acord cu miniștrii Uniunii Europene.
Parlamentul European a stabilit detaliile pentru implementarea unor noi sisteme de siguranță obligatorii pe automobile, van-uri și camioane. Astfel, sistemul de asistență la virare la camioane va deveni obligatoriu.
După discuțiile cu miniștrii Uniunii Europene, care au avut loc în luna martie, s-a stabilit că noile camioane vor trebui echipate cu sisteme de siguranță care să îmbunătățească vizibilitatea șoferului la volan.
Noile tehnologii vor trebui implementate începând din 2020, iar până în noiembrie 2025 toate modelele noi vor trebui să dispună de aceste sisteme de siguranță.
Perioada de 5 ani a fost acordată la cererea producătorilor care au pregătite deja unele modele noi pentru lansare și care nu au fost gândite cu un astfel de sistem, toți producătorii afirmând însă că vor face eforturi pentru a dezvolta toate elementele de siguranță cerute de noua legislație.
Începând cu noiembrie 2028 toate camioanele, noi sau vechi, trebuie să fie echipate cu un astfel de sistem de asistență la virare și cu diverse alte sisteme care să optimizeze vizibilitatea șoferului în toate direcțiile.
Pentru automobile aceste reglementări vor fi deja obligatorii din mai 2020, la care se adaugă obligativitatea unui sistem de asitență la frânare și sisteme de cruise control inteligente.
VEZI ȘI: Poliția germană intensifică acțiunile de control la frontiera cu Franța și Luxemburg
De asemenea, toate mașinile noi trebuie să fie echipate cu senzori care să depisteze consumul de alcool, sisteme de alertă atunci când se depistează un grad mare de oboseală al șoferului și numeroase alte sisteme de asistență care duc la reducerea numărului de accidente rutiere.
Toate acestea pentru a reduce cu cel puțin 20% numărul de accidente rutiere.
Noul proiect legislativ a fost votat cu 578 de voturi, 30 de voturi au fost împotrivă și 25 de abțineri și mai trebuie ratificat, dar aceasta este doar o simplă formalitate acum.
În 2018, la nivelul Uniunii Europene s-au înregistrat 25.100 de morți în accidente rutiere. Același studiu arată că, în același interval, 135.000 de persoane au fost înregistrate cu răni grave.