Directiva CSRD impune raportarea emisiilor de CO2 din lanțul de aprovizionare, transformând conformitatea într-o oportunitate pentru sustenabilitate.
Începând cu 2025, Directiva (CSRD) privind raportarea privind durabilitatea întreprinderilor a Uniunii Europene impune noi standarde stricte pentru raportarea durabilității.
Primele vizate sunt marile societăți cotate la bursă, însă, pe parcursul anului următor, cerințele vor fi extinse și către alte companii care se încadrează în cel puțin două dintre următoarele criterii: cifră de afaceri netă de 40 de milioane de euro, un bilanț total de 20 de milioane euro sau un număr minim de 250 de angajați.
Una dintre cele mai semnificative schimbări aduse de CSRD este cerința de a raporta emisiile din întreg lanțul de aprovizionare, incluzând emisiile indirecte din transport (Scope 3). Acest aspect reprezintă o provocare majoră pentru companiile care nu au fost implicate până acum în raportarea impactului asupra mediului.
VEZI ȘI: ADR 2025 reglementează utilizarea camioanelor electrice pentru transportul de mărfuri periculoase
Colaborarea cu partenerii logistici pentru obținerea de date precise devine astfel esențială pentru conformitate.
Deși implementarea noilor reguli poate părea dificilă, CSRD oferă o oportunitate de a transforma lanțul de aprovizionare într-unul nu doar conform, ci și mai eficient și sustenabil.
Cu acces la date de calitate, soluții de raportare avansate și strategii bine structurate, organizațiile pot folosi acest moment pentru a obține un avantaj competitiv și pentru a-și alinia operațiunile la cerințele viitorului.
Pentru cei care navighează aceste schimbări, CSRD nu este doar un exercițiu de conformitate – este o șansă reală de a inova și de a adopta un model de business mai ecologic.