Patronate și sindicateȘtiri

Discuțiile pe tema RCA dintre transportatori și ASF au eșuat

UNTRR consideră că în urma întâlnirii din 19 februarie 2016, dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară, companiile de asigurări și transportatori, discuțiile au eșuat, iar piața RCA este lăsată să intre în colaps.

ASF susține că nu au existat majorări ale tarifelor RCA în 2015, contrar dovezilor transmise atât de UNTRR cât și a celor primite de către noi pe adresa redacției și în comentariile de pe pagina de Facebook. De altfel, UNTRR a transmis un exemplu de tarif care s-a dublat în ultimul an deși clasa de bonus a urcat de la B0 la B2.

UNTRR solicită intervenția Parlamentului, comisiilor de specialitate – Comisia de Transport și Infrastructură din Camera Deputaților și a Comisiei de Buget Finanţe din Senatul României, care au organizat întâlniri pe tema RCA, având în vedere că marți, 23 februarie 2016, noua lege RCA urmează să fie trimisă în Parlament.

Discuțiile pe tema RCA dintre transportatori și ASF au eșuat

Având în vedere ultimele evoluții, UNTRR solicită Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurenței și ASF limitarea valorii RCA/carte verde, cel puțin pe o perioadă de un an, la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale și naționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

VEZI ȘI: UNTRR prezent la întâlnirea grupului de lucru al ASF

Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaționale era de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne așteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depășească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi – peste 96.000 euro.

oferta asigurare rca 2016
Kassbohrer XS / An fabricație: 2007 / Masa maxima: 35500 / Transporturi terestre și transporturi prin conducte

Industria de transport rutier va intra în faliment dacă aceste tarife se mențin și vor crește în continuare cu același ritm, urmând ca persoanele fizice să acopere găurile din sistemul RCA, lucru care deja se întâmplă la o scară mică.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button