Legislatie

Dispozițiile legale necesare pentru digitalizarea convenției TIR intră în vigoare la 25 mai

Dispozițiile legale care oferă baza legală pentru digitalizarea convenției TIR (așa numita eTIR), unicul sistem global de traznit vamal, vor intra în vigoare la 25 mai 2021.

Niciuna dintre cele 76 de țări semnatare ale Convenției TIR nu au comunicat obiecții la propunerea adoptată anul trecut, privind introducerea eTIR. Astfel, digitalizarea convenției TIR va deveni o realitate, deschizând noi posibilități, în special în zona transportului intermodal.

Dispozițiile legale necesare pentru digitalizarea convenției TIR intră în vigoare la 25 mai

Deja, 48 de țări din cele 76 și-au exprimat interesul de a iniția discuții și proiecte privind interconectarea sistemelor vamale naționale cu sistemul internațional eTIR. Printre aceste țări se numără Armenia, Azerbaidjan, Georgia, India, Iran, Israel, Liban, Muntenegro, Maroc, Moldova, Pakistan, Qatar, Tunisia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Uniunea Europeană, cu toate cele 27 de state membre semnatare ale convenției TIR, este în stadiul de finalizare a conceptului de interconectare dintre Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) cu sistemul internațional eTIR.

Sistemul TIR, utilizat de peste 34.000 de companii de transport și logistică, reduce deja timpul de tranzit al granițelor cu până la 80% și costurile cu până la 38%. eTIR nu doar că va facilita procedura pentru companiile de transport, dar va securiza și mai mult sistemul TIR, în beneficiul tuturor administrațiilor vamale și transportatorilor care îl utilizează. În plus, sistemul va deveni mai eficient, deoarece toate autoritățile vamale de pe un traseu dat vor fi informate în avans, electronic și în doar câteva secunde, despre viitoarea declarație TIR.

VEZI ȘI: Din 7 iulie, amenzile în Rusia se plătesc obligatoriu la graniță

Sistemul internațional eTIR își propune să asigure un schimb sigur de date între sistemele vamale naționale despre tranzitul internațional de marfă. Beneficiile au fost demonstrate în proiectele pilot eTIR desfășurate începând din 2017.

În plus, în contextul pandemiei COVID-19, implementarea eTIR va asigura că granițele pot rămâne deschise fără răspândirea virusului. Șoferii și ofițerii vamali vor fi menținuți în siguranță, operațiunile vamale fiind desfășurate fără acte pe hârtie și fără contact direct.

Broșura despre sistemul internațional eTIR poate fi descărcată de aici, în limbile engleză și franceză.

Din aceeași categorie...

Back to top button