Divizia de camioane Volkswagen menține deschise toate opțiunile, inclusiv vânzarea

În cadrul unui interviu acordat celor de la Bloomberg, Andreas Renschler, șeful diviziei de camioane Volkswagen (Truck & Bus GmbH) a dat de înțeles că divizia de camioane Volkswagen lasă deschise toate opțiunile, inclusiv vânzarea.
Divizia de camioane Volkswagen are în vedere o serie de acțiuni de creștere care ar putea include achiziții și o ofertă publică inițială, încercând astfel să profite de beneficiile unei mai mari independențe în cadrul companiei mamă aflată în plin proces de reorganizarea.
Zvonuri despre posibilitatea vânzării diviziei de camioane pentru a face rost de banii necesari acoperirii cheltuielilor uriașe cauzate de scandalul Dieselgate au circulat încă din ziua în care a izbucnit scandalul.
Volkswagen a negat această ipoteză prin vocea lui Andreas Renschler, șefului diviziei Truck & Bus GmbH, care a declarat că furtuna, inclusiv financiară, care afectează grupul Volkswagen, din cauza scandalului Dieselgate nu va afecta procesul de fuziune a celor trei divizii Volkswagen Vehicule Comerciale, Scania și MAN Trucks sub umbrela megadiviziei Truck & Bus GmbH.
VEZI ȘI: Volkswagen neagă zvonurile cu privire la vânzarea MAN și Scania
Cert este că în momentul de față, grupul german menține toate opțiunile deschise, inlcusiv o ofertă publică inițială (IPO) sau o alianță cu unul din grupurile industriei. De altfel, aceasta este parte a strategiei lui Matthias Müller, noului CEO Volkswagen, care lasă mai multă autonomie diviziilor din grup, inclusiv vehiculelor comerciale.
Interes pentru piața nord americană
În ceea ce privește strategia gândită de divizia de camioane Volkswagen, aceasta trebuie să facă față liderilor de piață Daimler AG și Volvo AB precum și rivalilor de pe piețele emergente. Camioanele sunt dramatic diferite în funcție de particularitățile regiuniilor de pe glob, astfel că, o expansiune în Statele Unite ar putea implica o achiziție a unei mărci locale, una din posibilele variante fiind o pistă mai veche a lui Volkswagen, compania PACCAR, ce controlează în Europa marca de camioane DAF Trucks.
O a doua variantă ar fi achiziția Navistar International Corp, un producător de camioane deținut parțial de miliardarul Carl Icahn. În ceea ce privește planurile de achiziție a uneia din cele două companii, Andreas Renschler a refuzat să facă vreun comentariu.
Pe termen lung, piața nord americană este evident interesantă pentru noi, însă trebuie să fie o bună potrivire atât pentru noi cât și pentru un posibil partener, Andreas Renschler, CEO al Truck & Bus GmbH.
Continentul Nord American rămâne cel mai mare teritoriu nedezvoltat pentru divizia de camioane Volkswagen, formată în luna mai a anului trecut pentru a coordona mai bine mărcile MAN, Scania AB sub numele de Truck & Bus GmbH.
Prin comparație, atât Daimler AG cât și Volvo AB sunt prezenți la o scară mare pe piața din America de Nord împărțită între Freightliner (Daimler AG) și Mack (Volvo AB). Cu toate acestea, vânzările pe această piață au intrat într-un acalmie, deoarece multe camioane pentru transportul pe distanțe lungi au fost înlocuite recent. Volvo AB și-a revizuit perspectiva precizând că livrările de camione din America de Nord se va micșora cu 7% în acest an. Acest lucru înseamnă o strâgere a centurii pentru unii concurenți.
Strategie și în China
În China, cea mai mare piață de camioane grele, probabilitatea unei piețe liniare în acest an nu a descurajat Volkswagen din planurile de creștere. Compania germană caută să se extindă prin intermediul partenerul Sinotruk Hong Kong Ltd. din segmentul mass-market, precum și să stimuleze activitățiile de vânzare a camioanelor MAN și Scania.
VEZI ȘI: Truck & Bus GmbH, megadivizia de camioane a grupului Volkswagen
De asemenea, Volkswagen este în discuții despre proiectele comune cu divizia de vehicule comerciale a China FAW Group Corp. Negocierile cu FAW sunt separate de discuții de expansiune printr-un joint-venture, cele două companii operând separat.
Cooperare intensificată
Andreas Renschler a preluat conducerea noii divizii Truck & Bus GmbH la doar câteva luni de la crearea acesteia. Angajarea unuia dintre cei mai mari directori din industria de profil, chiar de la un rival (Daimler AG), subliniază sentimentul de urgență în a culege în cele din urmă avantaje financiare din preluările de miliarde de euro ale MAN și Scania.
Potrivit lui Renschler, cooperarea dintre cele două mărci în cadrul diviziei de camioane se va concentra în achiziții comune, cercetare, dezvoltarea afaceri, finanțare și personal. Fabrica Volkswagen din Salzgitter, Germania, va produce axe directoare pentru ambele mărci de camion, iar cele două instalații de asamblare independente din Rusia vor combina producția.
Spre deosebire de diviziile auto ale grupului, divizia de camioane Volkswagen nu a fost afectată în mod direct de scandalul emisii. Totuși, criza care afectează compania mama a declanșat o restructurare de management și a accelerat lansare mai multor modele acum un an.
Deocamdată, MAN a restructurat 1.400 de locuri de munca administrative și 400 de locuri de muncă din sectorul de producție cu scopul de a diminua costurile ca parte a proogramului de moderinzare ce trebuie terminat la sfârșitul anului viitor. Programul include o expansiune substanțială a serviciilor digitale adresate șoferilor de camion și operatorilor logistici.