Doar repausul săptămânal normal efectuat în cabină la momentul controlului se amendează

Doar repausul săptămânal normal efectuat în cabină la monentul controlului se amendează
Comisia Europeană confirmă faptul că doar repausul săptămânal normal efectuat în cabină la momentul controlului se amendează.

Deși am mai scris pe această temă în urmă cu mai bine de un an, revenim pe acest subiect, în contextul răspunsului oficial trimis de Comisia Europeană la o adresă a IRU din 15 aprilie 2019, în care solicita clarificări cu privire la controalele pentru respectarea interdicției efectuării repausului săptămânal normal în cabină de către șoferii de camioane.

Doar repausul săptămânal normal efectuat în cabină la momentul controlului se amendează

Potrivit scrisorii cu titlul “Clarificare asupra controalelor privind interdicția de efectuare a repausului săptămânal normal în cabină” semnată de Eddy Liegeois, Head of Unit, autoritățile de control nu pot solicita șoferilor de camioane dovezi cu privire la efectuarea repausului săptămânal normal în afara cabinei pentru o perioadă din urmă.

“Comisia dorește să confirme faptul că autoritățile naționale de control nu pot solicita șoferilor de camioane să prezinte documente care să dovedească faptul că repausul săptămânal normal ce precedă inspecția rutieră nu a fost efectuat în autovehicul.

Răspunsul Comisiei are la bază articolul 36 din Regulamentul (UE) nr. 165/2014 privind lista documentelor pe care trebuie să le dețină și să le prezinte șoferul la cererea autorităților de control.

Așadar, șoferii pot fi amendați pentru nerespectarea acestei interdicții numai atunci când sunt depistați că efectuează repausul săptămânal normal în vehicul la momentul controlului.

VEZI ȘI: Mai multe nereguli depistate de poliția germană în cadrul unui control al camioanelor pe A8

Prin urmare, în cazul în care șoferul a fost amendat pentru lipsa unor documente justificative privind efectuarea repausului de 45 de ore, Comisia Europeană recomandă raportarea autoritățile naționale competente pentru rambursarea amenzilor aplicate.

Fiind un subiect de interes, infotrucker.ro a cerut opinia și lui Decebal Popescu, consultant în domeniul transporturilor rutiere.

“Pe lângă obligații, transportatorii au și drepturi. Doar trebuie să știe de ele. Asta nu înseamnă că este un îndemn la a nu respecta prevederea care interzice repausul săptămânal normal în cabina camionului. Ci doar reglementează modul de control”, spune Decebal Popescu.

De asemenea, “transportatorii trebuie să-și calculeze atent costurile cu hotelurile și să preseze continuu pentru recuperarea lor din tarifele practicate către clienți”, spune Popescu.

Proverbul românesc “Capul plecat, sabia nu-l taie”, nu funcționează în transport, spune acesta, adăugând că “aici, capul plecat se soldează cu tăiere lentă, cu lama, urmată de un șut în fund pentru a îi face loc la taiere următorului <candidat>.”

Doar repausul săptămânal normal efectuat în cabină la momentul controlului se amendează

Follow #infotrucker